Нові тендери: протитуберкульозні препарати обійшлися МОЗу дешевше

Середа, 9 березня 2016, 08:59

80% протитуберкульозних препаратів Міністерство охорони здоров’я закупило через Проект розвитку ООН значно дешевше, ніж за влади Віктора Януковича.

Про це пишуть "Наші гроші", посилаючись на оприлюднені МОЗом у лютому дані.

Окремі препарати вдалося закупити у 9 разів дешевше, ніж у 2011 році. Загалом, з 18 препаратів 15 закуплено за нижчими цінами, зазначає експерт РПР Тата Пеклун.

Подекуди знижки надавали ті самі фірми, що були постачальниками МОЗ у минулому.

Так, з удвічі нижчою ціною на протитуберкульозні препарати вийшла на торги компанія Юрія Фарм, у кілька разів впали ціни на препарати, які МОЗ традиційно купував у фірм-посередників із групи Петра Багрія.

Наприклад, як зазначається, Капреоміцин нині придбано у виробника по $2,33, тоді як у 2014 році фірми-посередники продавали його по $6, а у 2013-м - взагалі по $13,75.

Ще більше подешевшав Циклосерин: зараз міністерство купило його у дев’ять разів дешевше - по $0,23, ніж у 2011 році ($2), повідомляє видання.

Водночас, окремі препарати закуплено дорожче, ніж раніше. Це – 20% від загальної вартості всіх препаратів, які пройшли через тендер ПРООН.

Організацією тендера займалася Програма розвитку ООН, яка за свої послуги отримує до 5% від ціни тендера. Комісійні вже включено в закупівельну ціну препаратів, тобто держбюджет не несе додаткових видатків, окрім вже вказаних.

Як зазначає видання, відсутність детальних даних про попередні тендери МОЗ не дозволяє встановити, за рахунок чого відбулося здешевлення низки препаратів: через зменшення маржі посередників або заміну більш дорогих оригінальних препаратів "дженериками" індійського та українського виробництва.

Тендер щодо протитуберкульозних препаратів було оголошено 7 грудня, про підписані угоди стало відомо 26 лютого.

Договір між МОЗ України та ПРООН було підписано у жовтні минулого року.

Згідно з угодою, міжнародна організація закуповує лікарські засоби та інші вироби медичного призначення за сімома програмами: для лікування і діагностики туберкульозу, діагностики ВІЛ-інфекції, лікування дітей, хворих на гемофілію типів А або В або хворобу Віллебранда , лікування дітей, хворих на хронічний вірусний гепатит В і С, лікування вірусного гепатиту В і С та лікування дітей, хворих на орфанні захворювання.

Надходження перших ліків очікується вже в квітні 2016 року.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування