Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КС РФ назвав законним вилучення органів загиблих без відома рідних

Середа, 9 березня 2016, 16:33

Конституційний суд Росії заявив, що вилучення органів для трансплантації після смерті людини без згоди її родичів допускає і конституція РФ і міжнародне право.

Про це повідомляє ТАСС з посиланням на ухвалу суду.

Згідно з нею, якщо члени сім'ї померлого проти трансплантації, вони самі повинні поставити до відома медичний заклад.

Раніше до КС звернулися родичі московської студентки Аліни Сабліной, яка в 2014 році загинула в ДТП. У лютому, знайомлячись з матеріалами кримінальної справи, мати загиблої з висновку судмедексперта дізналася про вилучення деяких органів дочки для трансплантації. Це обурило матір, і вона звернулася до суду, вимагаючи стягнути з лікарні компенсацію, однак отримала відмову.

Після цього жінка звернулася у КС. На її думку, норми, що дозволяють лікарям не повідомляти родичам про плановане вилучення органів у потенційного донора, порушують їхні конституційні права.

Згідно позиції КС, вираженої ще в ухвалі від 2003 року, так звана презумпція згоди "на вилучення з метою трансплантації органів і (або) тканин людини після його смерті, сама по собі не є неясною або невизначеною, а тому не може розглядатися як така, що порушує конституційні права громадян".

Іншими словами, система, при якій рішення про вилучення органів не може бути прийнято тільки у разі, якщо відомо про негативне ставлення до трансплантації самого покійного або його родичів, відповідає Конституції.

Втручання КС цього питання на даному етапі здається суду передчасним. У прийнятті скарги до розгляду заявникам відмовлено.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування