У США вважають, що ядерна зброя не допомогла б Україні

П'ятниця, 1 квітня 2016, 13:17

Речник Державного департаменту США Джошуа Бейкер вважає, що Україна зробила правильний крок, віддавши свій ядерний арсенал за Будапештським меморандумом.

Про це він заявив у інтерв’ю "Радіо Свобода".

"Я все ж таки вважаю, що тут був правильний крок. Насправді, ядерний арсенал не був гарантом територіальної цілісності", - сказав Бейкер.

"І Сполучені Штати не визнають Крим частиною Російської Федерації і не визнаватимуть! І тому ми наклали на Російську Федерацію економічні санкції, бо вони є дуже ефективним інструментом", - запевнив він.

Бейкер нагадав, що США закликають Росію звільнити окуповані території України:

"Ми закликаємо – і держсекретар Керрі сказав це під час перебування в Москві, і президент Обама говорив це президенту Путіну – що ми хочемо, аби Російська Федерація повернула Крим і щоб вона також припинила військово-політичну підтримку сепаратистів на Донбасі".

"Ми не хочемо, щоби незаконне захоплення Криму і військові дії Російської Федерації на Донбасі негативно вплинули на глобальну і колективну безпеку, пов’язану саме з ядерними матеріалами, бо це різні речі", - заявив речник Держдепу США.

"Ось чому діалог триває щодо російських дій в Україні, а на саміті з ядерної безпеки обговорюється тема зміцнення глобальної архітектури, не суто проблеми України чи, наприклад, Північної Кореї, а скоріше мова на саміті про проблеми, пов’язані з ядерним тероризмом", - пояснив Бейкер.

Як відомо, у Вашингтоні триває саміт із ядерної безпеки, в якому беруть участь понад 50 світових лідерів – у тому числі і президент України Петро Порошенко.

Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування