Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна уникнула небезпеки, позбувшись запасів урану - Обама

Субота, 2 квітня 2016, 07:58

Якби Україна не позбулася в 2012 році від своїх запасів високозбагаченого урану, ситуація, пов'язана з конфліктом в Донбасі, могла б бути ще небезпечніше.

Про це заявив у Вашингтоні президент США Барак Обама на підсумковій прес-конференції за результатами Саміту з питань ядерної безпеки, повідомляє Укрінформ.

"Успішне позбавлення Україною від всіх запасів високозбагаченого урану означає, що протягом останніх двох років дуже складної ситуації в Україні, вона не стала більш небезпечною через наявність там цих матеріалів", - підкреслив Обама.

Нагадаємо, під час першого саміту з питань ядерної безпеки у Вашингтоні в 2010 році Україна погодилася віддати всі наявні запаси високозбагаченого урану (близько 90 кг). У березні 2012-го остання партія була вивезена з Харківського фізико-технічного інституту.

Крім безпекової складової, це також дозволило українським вченим отримати еквівалентну кількість низькозбагаченого урану і відповідне обладнання, а також фінансування для побудови нового "Джерела нейтронів" в Харкові.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування