Коболєв: "Північний потік-2" - це троянський кінь Росії для ЄС

Субота, 9 квітня 2016, 17:16

"Північний потік-2" не сприяє диверсифікації поставок газу в ЄС, оскільки газопровід не забезпечить Євросоюзу доступ до нових джерел газу.

Про це заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв під час міжнародної конференції "Північний потік-2 - Енергетичний Союз на роздоріжжі", повідомляє "Економічна правда"

"Як і троянський кінь, Північний потік-2 - це подарунок у красивій обгортці, метою якого є послаблення ЄС зсередини", - цитує Коболєва прес-служба держхолдингу.

За його словами, проект не сприяє диверсифікації поставок газу в ЄС, оскільки газопровід не забезпечить Євросоюзу доступ до нових джерел газу.

"Це спровокує суттєве падіння обсягів газу, що транспортується наявними маршрутами до Центральної та Східної Європи, та призведе до швидкого занепаду цих маршрутів", - заявив керівник компанії.

"Таким чином, у разі реалізації проекту Північний потік-2, пункти входу російського газу до ЄС будуть майже повністю сконцентровані у Німеччині. Наявні газопроводи між північчю Німеччини та країнами ЦСЄ мають недостатню потужність, аби доправити необхідні обсяги газу до споживачів у ЦСЄ", - вважає він.

Коболєв наголосив, що ця зміна ландшафту газового ринку створить нові можливості для зловживань Газпромом своїм домінуючим становищем і буде загрожувати енергетичній безпеці ЄС.

"Більшість країн Центральної, Східної та Південної Європи значною мірою залежать від російського газу і мають обмежений доступ до альтернативних джерел поставок. Реалізація проекту Північний потік-2 додатково погіршить переговорні позиції цих країн у відносинах із Газпромом", - повідомив голова "Нафтогазу".

"Після того як будуть створені умови, що призведуть до виникнення дефіциту газу у ЦСЄ, Росія зможе використовувати дефіцитне паливо для того, щоб домогтися політичних поступок з боку керівництва цих країн. Це, в свою чергу, може бути використано для штучного формування протиріч між державами-членами ЄС і ставить під загрозу безпеку ЄС", - підсумував він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...