У Росії пояснили, чому солодощам із України перекрили транзит

Субота, 9 квітня 2016, 20:40
У Росії пояснили, чому солодощам із України перекрили транзит

Федеральна митна служба Росії призупинила транзит кондитерських виробів з України через РФ після відповідного листа з Роспотребнадзора.

Про це повідомила начальник відділу зі зв'язків із громадськістю Центрального митного управління Федеральної митної служби РФ Катерина Анчипорова.

"З ініціативи Роспотребнадзора було закрито транзит кондитерських виробів з України в Середню Азію. Ми вже за їхнім листом створили своє розпорядження. Ще того тижня надійшов лист", - заявила вона в ефірі радіостанції "Русская служба новостей".

"Якість продуктів контролює Роспотребнадзор, він направляє нам документ, за яким ми зупиняємо ввезення продуктів транзитом... Роспотребнадзор вказав лише кондитерські вироби. Є (відповідне) розпорядження ФМС", - уточнила Анчипорова ТАСС

Представник митного відомства не уточнила, скільки автомобілів із вантажем кондитерських виробів з України й на яких пунктах було затримано.

У свою чергу, в прес-службі Роспотребнадзора заявили агенції, що нових обмежень на ввезення кондитерської продукції з України не вводили, а окремі найменування заборонено для провезення давно.

"Жодних нових чи додаткових заходів не вводилося Роспотребнадзором. Цукерки з України - продукція окремих найменувань, яка заборонена досить давно і до Росії потрапляти не повинна", - заявив представник прес-служби.

У Роспотребнадзорі наголосили, що чинні обмеження не мають відношення до торговельних санкцій щодо України. 

Раніше повідомлялося, що близько 20 автомобілів із кондитерськими виробами з України, які прямували транзитом через Росію в Грузію й Азербайджан, затримали на території РФ.

Голова асоціації "Укркондпром" Олександр Балдинюк розповів "Європейській правді", що "для "кондитерки" транзит закрито остаточно" – росіяни повертають українські вагони, які йдуть у Середню Азію.

У Міністерстві економ розвитку й торгівлі України не підтверджували інформацію про блокування Росією транзиту українських вантажів.

Низка обмежень до ввезення на територію Росії українських продуктів почалася ще в 2010 році. Зокрема, ці обмеження стосуються кондитерської і молочної продукції. При цьому транзит цієї продукції через Росію здійснювався у звичайному режимі.

29 липня 2013 року Роспотребнадзор заборонив імпорт до Росії продукції "Roshen" через претензії до якості, однак Липецька фабрика компанії продає свою продукцію в РФ.

Із 28 липня 2014 року Роспотребнадзор заборонив імпорт усієї молочної продукції й молока з України. Із 14 жовтня того ж року – ввезення усіх сирних продуктів із України.

Від 1 січня 2016 року Росія заборонила ввезення сільгосппродукції, сировини й продовольства з України – зокрема, під приводом набуття чинності економічним розділом угоди про асоціацію України й Євросоюзу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування