Естонія хоче стати непостійним членом Ради безпеки ООН

Вівторок, 3 травня 2016, 04:43

Однією з найважливіших зовнішньополітичних цілей Естонії є непостійне членство в Раді безпеки ООН після головування в Європейському Союзі.

Про це заявив прем'єр-міністр Тааві Рийвас в штаб-квартирі ООН, передає "Інтерфакс-Україна".

"Естонія не повинна думати тільки про наш регіон і бути европоцентричною, але і говорити на теми безпеки, що зачіпають весь світ. Тільки так ми зможемо тримати в порядку денному теми, що цікавлять нас і бути впевненими, що нас слухають і з нашими позиціями рахуються", - зазначив він.

Тааві Рийвас повідомив, що Естонія виступає за прозорість процедури виборів нового генерального секретаря ООН. Вперше за 70 років держави публічно висунули своїх кандидатів.

"Для Естонії прозорість виборчого процесу дуже важлива, так як в наших інтересах, щоб людина, яка заступає в майбутньому році на пост генерального секретаря, була найкращим кандидатом з усіх і була незалежною у своїх позиціях", - вважає він.

Естонія в 2005 році висунула свою кандидатуру на непостійне членство в Раді безпеки ООН у 2020-2021 роках. На минулому тижні уряд виділив мільйон євро на покриття витрат, пов'язаних з досягненням цієї мети.

Вибори пройдуть в 2019 році. До складу РБ ООН входять 15 держав-членів - 5 постійних (США, Китай, Росія, Великобританія, Франція) і 10 непостійних, які обираються Генеральною Асамблеєю ООН на дворічний термін по п'ять кожен рік.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування