У Києві на травневі відсвяткують Хидирлез

Вівторок, 3 травня 2016, 20:57

Свято Хидирлез, що символізує початок посівних робіт, влаштують у Києві на "Кримській галявині" в рамках фестивалю "ПаскаФест".

Про це повідомили організатори заходу, державне підприємство "Кримський дім", пишуть Крим.Реалії.

Як відомо, Хидирлез – одне з найбільших свят у тюркських народів, святкування якого в XIX столітті тривало три дні. Відзначається 6 травня як день, в який пророки Хідр (аль-Хідр) та Ільяс (Ілля) зустрілися на землі. 

3 травня 2016 року підконтрольна Росії влада Криму організувала святкування кримськотатарського свята Хидирлез  на території анексованого півострова.

У соцмережах опублікували документ, згідно з яким російська влада Криму зобов'язала забезпечити обов'язкову явку на свято бюджетників і школярів.

Представники Меджлісу кримськотатарського народу заявили, що відмовляються брати участь у святкуванні Хидирлеза, організованого російською владою Криму. Утриматися від такого святкування вони також закликали і своїх співвітчизників.

Також стало відомо, що  у Ялті місцевим мешканцям відмовили у проведенні Хидирлезу поза осовнним святкуванням, посилаючись на неможливість забезпечення заходів безпеки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування