Правозахисники записали відеодокази невинуватості Карпюка

Середа, 4 травня 2016, 18:29

Українські правозахисник зібрали алібі, що доводять невинуватість Миколи Карпюка та Станіслава Клиха, яких судять у Росії за звинуваченням в участі у чеченській війні.

Координатор кампанії #LetMyPeopleGo Марія Томак опублікувала відеодокази, пише вона на Грани.ру.

Протягом декількох місяців правозахисники в Україні займалися пошуком свідків захисту для Карпюка і Клиха. "Це було непросте завдання - адже мова йде про події 20-річної давності", - пише Томак.

Що стосується Станіслава Клиха, то в архіві збереглася залікова книжка, яка  підтверджує його алібі - в роки першої чеченської війни він навчався на історичному факультеті Київського університету імені Шевченка.

Із Миколою Карпюком ситуація дещо складніша. Наприкінці 1994 - початку 1995 років він керував рівненським обласним відділенням організації УНА-УНСО. Документів про це не збереглося. Однак є чимало свідків, які підтверджують, що в цей час Микола перебував у Рівному.

Кілька десятків людей погодилися дати свідчення українським слідчим органам для подальшої передачі їх в Генпрокуратуру Росії. Поїхати і виступити на суді особисто ніхто крім родичів не зважився - насамперед через невпевненість у власній безпеці. З надією донести голос цих людей до суду присяжних і були записані ці відеосвідчення.

"Захист сподівалася, що в рамках мого виступу в суді як свідка ці записи вдасться долучити до матеріалів справи", - зазначила Марія Томак.

Ролики були записані 21 березня в Народному домі міста Рівне, в одному з міських кафе, а також у рідному селі Миколи Карпюка - Великий Житин Рівненської області. Всього вдалося записати близько двох десятків свідків. Суд не побажав навіть чути про долучення записів до матеріалів справи і перегляді в присутності присяжних.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування