Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ОБСЄ: Ризики загострення ситуації на Донбасі лишаються дуже високими

Четвер, 5 травня 2016, 14:35

Cпостерігачі місії ОБСЄ фіксують значне зниження рівня бойової активності на Донбасі протягом минулого тижня, однак ризики загострення збройного протистояння, як і раніше, залишаються дуже високими.

Про це на брифінгу 5 травня заявив перший заступник голови місії ОБСЄ Олександр Хуг.

За його словами, зниження бойової активності підтверджує, що сторони "можуть контролювати своїх людей, принаймні, до деякої міри". 

"Ризики (загострення), як і раніше, залишається занадто високими, особливо в тих місцях, де сторони перебувають e небезпечній близькості один до одного", -  зазначив Хуг. 

Наразі, за його словами, є шанс для сторін нарешті дотримуватися зобов'язань за Мінськими угодами та вивести важке озброєння з зони небезпеки. 

При цьому Хуг підкреслив, говорячи про запланований ватажками бойовиків "ДНР" та "ЛНР" парад з  нагоди 9 травня, що історична спадщина є важливою, але важка зброя у Луганську та Донецьку є порушенням мінських угод та є загрозою для людей

"З досвіду ми знаємо, що коли люди заважають нам виконувати моніторинг, їм,як правило, є що приховувати", - зазначив Хуг і додав, що спостерігачі зафіксували прибуття до зброї н.п. Ізварине, однак патруль, який було туди надіслано, зустрів озброєний представник "ЛНР" та не дозволив перебувати на місці. 

"Місія ОБСЄ є беззбройною цивільною місією спостерігачів, тож атаки та погрози на адресу спостерігачів не повинні мати місця та мають бути ретельно вивчені. Спостерігачам має бути дозволено виконувати свою роботу. Нам потрібна свобода пересування всюди, адже виконувати свою роботу в районах, не підконтрольних уряду України, проблематично", - зазначив Хуг.

Він додав, що місія ОБСЄ готова і здатна й далі брати участь у моніторингу для розв'язання конфлікту на Донбасі. Наразі, за словами Хуга, в Україні перебуває 696 спостерігачів, з них 589 на сході України. 

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...