Ситуація в зоні АТО після відносного затишшя погіршується - ОБСЄ

Понеділок, 9 травня 2016, 18:01

Ситуація з дотриманням режиму припинення вогню в зоні проведення антитерористичної операції на сході України після великодніх свят почала погіршуватися.

На цьому наголосив генсек ОБСЄ Ламберто Заньєр в інтерв'ю журналістам у понеділок в Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

"Під час великодніх свят ми бачили, що домовленості про припинення вогню в основному дотримувалися. Однак зараз спостерігаємо повернення тенденції попередніх місяців - більшої кількості випадків порушення режиму припинення вогню, і в деяких районах дійсно майже відновлення бойових дій", – сказав він.

"Очевидно, що ми дуже стурбовані цією тенденцією і шукаємо шляхи повернення деескалації", - підкреслив Заньєр.

Він також зазначив, що незаконні збройні формування ведуть вогонь з важкого озброєння, захованого в житлових районах окупованих територій.

"Те, що ми бачили, особливо в зоні, контрольованій НЗФ, це випадки, коли ведеться вогонь з важкого озброєння, розміщеного в житлових районах. Таким чином, це викликає відповідну військову реакцію іншого боку, снаряди можуть влучити в такі райони, що призведе до жертв серед цивільного населення", – застеріг генсек ОБСЄ.

Серед основних проблем, з якими стикаються співробітники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, Заньєр назвав перешкоджання пересуванню спостерігачів.

"У деяких випадках, особливо на стороні НВФ, у нас були епізоди переслідування. В одному випадку патруль був обстріляний. І це було далеко від лінії зіткнення. Також були випадки залякування. Для нас вкрай важливо мати безперешкодний доступ для отримання максимальної картини", - додав генсек ОБСЄ.

Він поінформував, що спеціально прибув в Україну для обговорення з керівниками СММ ОБСЄ поточної ситуації, з керівництвом країни зустрічі не заплановані.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News