Єлісєєв: безвізовий режим з ЄС просувається, але ризики все ще є

Середа, 1 червня 2016, 15:13

Україна активно працює над тим, щоб безвізовий режим з Євросоюзом став реальністю вже в поточному році, однак ризики в цьому питанні все ще залишаються.

Про це в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" заявив заступник глави Адміністрації президента Костянтин Єлісєєв.

"Це рішення не вимагає консенсусу всіх країн ЄС, але може виникнути ситуація, коли буде створена блокуюча меншість в складі кількох країн, які теоретично можуть заблокувати рішення. І ми сьогодні працюємо над тим, щоб такого блокування не було, а рішення Євросоюз прийняв максимально консенсусне", – сказав він.

"По-перше, ніхто не міг спрогнозувати, що ЄС може зіткнутися з такою проблемою, як міграційний криза, яка перейшла у розряд політичної проблеми всередині ЄС і навіть впливає на політичне життя багатьох країн Євросоюзу, впливає на рейтинги ключових європейських політиків. Тому цілком логічно, що сьогодні це питання є предметом стурбованості", – додав Єлісєєв.

З іншого боку, за його словами, у ЄС є певні зобов'язання перед Україною в частині надання безвізового режиму.

"Саме тому сьогодні відбувається спроба знайти modus vivendi для того, щоб з одного боку вирішити проблему нелегальної міграції, яка переважно загрожує країнам – членам ЄС, а з іншого – виконати свої зобов'язання перед Україною щодо надання безвізового режиму", – додав він.

Він назвав позитивним той факт, що пішли зрушення з цього питання як в Європарламенті, так і в Раді міністрів ЄС.

"Зараз нам потрібно, щоб Європарламент після призначення доповідача оперативно підготував доповідь та виніс це питання на голосування в ході найближчих пленарних засідань. Паралельно запущений процес розгляду цього питання в рамках Ради міністрів ЄС і відповідні робочі групи ЄС вже обговорюють цю тему і готують рішення", – сказав Єлісєєв.

При цьому Єлісєєв зазначив, що ключовим є факт наявності політичного рішення в рамках ЄС про надання безвізового режиму для громадян України.

"Тепер є питання – коли? Я можу сказати, що є розуміння того, що це повинно відбутися в цьому році. М'яч знаходиться на полі Євросоюзу", – резюмував він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування