Порошенко: понад 40% суддів не пройшли оцінювання

Четвер, 2 червня 2016, 14:42

Значна кількість суддів не підтверджує свою відповідність обійманій посаді, оскільки більше 40% з них не пройшли Вищу кваліфікаційну комісію.

Про це президент Петро Порошенко заявив під час виступу у парламенті перед голосуванням за зміни до Конституції у частині судової реформи, повідомляє "Укрінформ".

"Розпочата процедура кваліфікаційного оцінювання демонструє, що досить значна кількість суддів не підтверджує свою відповідність займаній посаді. Уже сьогодні є статистика, коли більше 40% суддів просто не проходять Вищу кваліфікаційну комісію і навіть не виносяться на розгляд. Судді, які мають вілли, яхти, дорогі машини, спокійно йшли і проходили. Але внаслідок наших рішучих дій ми зупинили цей процес", – заявив він.

Порошенко також розповів, що "сьогодні левова частина справ Національного антикорупційного бюро, левова частина затримань стосується саме нечистих на руку суддів".

На думку президента, зміни до Конституції забезпечать, аби у судовій системі залишалися лише достойні судді, а на решту посад були обрані нові фахівці за відкритими конкурсами.

Порошенко також назвав дуже важливим, що пропонується створити новий Верховний суд.

"І судді до нього будуть набрані за конкурсом, у якому зможуть взяти участь і судді, і науковці, і адвокати, і фахівці у галузі права. Наголошую, що ми максимально деполітизуємо не лише процес призначення, але й переведення і звільнення суддів, передаючи такі функції Вищій раді правосуддя", – сказав він.

Як відомо, Рада підтримала зміни до Конституції щодо судової реформи 335 голосами.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News