Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КС заборонив примусове психіатричне лікування без рішення суду

Четвер, 2 червня 2016, 16:14

Конституційний суд визнав неконституційними положення закону "Про психіатричну допомогу", які передбачають госпіталізацію недієздатного людини за згодою опікуна і рішення лікаря-психіатра, без судового контролю.

Відповідне рішення КС оголосив у четвер, розглянувши подання уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської, передає "Інтерфакс-Україна".

Омбудсмен просила КС визнати неконституційними зазначені положення закону, які дозволяють госпіталізацію недієздатної людини без відповідного рішення.

Свою позицію автор подання обґрунтовувала тим, що поміщення в психіатричний заклад, з якого людина не може вийти в будь-який момент за власним бажанням, прирівнюється до позбавлення волі, а таке можливо тільки при наявності вмотивованого рішення суду.

"Конституційний суд вважає, що така госпіталізація за своєю природою і наслідками є обмеженням конституційного права недієздатної людини на свободу та особисту недоторканність", ­– зазначено в рішенні суду.

У резолютивній частині рішення КС наголошується:

"Визнати такими, що не відповідають Конституції положення третього речення частини першої статті 12 закону "Про психіатричну допомогу"... Рекомендувати Верховній Раді невідкладно привести положення законодавства України в сфері надання психіатричної допомоги відповідно до цього рішення".

Рішення КС є обов'язковим до виконання, остаточним і оскарженню не підлягає.

На брифінгу після оголошення рішення суду суддя-доповідач у справі Станіслав Шевчук повідомив, що дане рішення стане підставою для подальшого реформування закону про психіатричну допомогу.

Він нагадав, що у Верховній Раді зареєстрований законопроект про внесення змін до закону "Про психіатричну допомогу" в аспекті прав недієздатних осіб.

За словами судді-доповідача, не можна нівелювати сутність прав недієздатної людини, оскільки це гарантовано Конституцією, виняток стосується тільки права голосу.

Подання омбудсмена КС розглядав більше двох років, розглядається подання носило дискусійний характер, в тому числі, через відсутність практики.

Шевчук уточнив, що за статистикою в Україні налічується близько 1 млн 700 осіб, які потребують психіатричної допомоги, близько 10% від цього числі становлять недієздатні люди.

"Це наше рішення узгоджується з європейськими стандартами, стандартами Європейського суду з прав людини", – підсумував він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування