КНДР продовжить ядерні випробування - ЗМІ

Середа, 8 червня 2016, 02:35

Північна Корея відновила виробництво плутонію для ядерних ракет.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на високопоставленого представника Держдепартаменту США, який говорив на умовах анонімності.

За його словами, були "ознаки" того, що Пхеньян відновив роботу заводу для отримання плутонію з відпрацьованого палива в ядерному комплексі в Йонбені.

Чиновник зазначив, що Вашингтон стурбований новими зусиллями Пхеньяна з переробки плутонію.

"Все, що відбувається в Північній Кореї є причиною для занепокоєння", - сказав він.

"Вони беруть відпрацьоване паливо з реактора потужністю 5 МВт в Йонбені і дають йому охолонути, а потім відправляють його на переробний завод, де вони отримували плутоній для своїх попередніх ядерних випробувань", - заявив американський чиновник.

Пхеньян пообіцяв у 2013 році, що перезапустить усі ядерні об'єкти, в тому числі основний реактор і менші установки в Йонбені, що були закриті в 2007 році в рамках міжнародної угоди з роззброєння в обмін на допомогу, яка пізніше розвалилося.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ), яке не має доступу до Північної Кореї і в основному контролює  її діяльність зі супутника, заявило в минулому році, що зафіксувало ознаки відновлення активності в Йонбені.

Глава МАГАТЕ Юкія Амано заявив на прес-конференції у Відні в понеділок, що є ознаки відновлення діяльності з переробки плутонію в Йонбені.

"Я згоден, що є такі ознаки", - сказав представник США.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News