Світовий банк прогнозує зростання економіки України на 1%

Середа, 8 червня 2016, 08:38
Світовий банк прогнозує зростання економіки України на 1%

Українська економіка повернулася до позитивного зростання на 0,1% у першому кварталі 2016 року, констатують експерти Світового банку.

Про це йдеться в останній доповіді Світового банку щодо глобальних економічних перспектив, оприлюдненій 7 червня, повідомляє DW.

При цьому експерти Світового банку (СБ) зазначають, що скорочення на 9,9% у 2015 році не було настільки критичним, як передбачалося раніше.

"Інші дані цього року також вказують, що спад досягнув нижньої межі", - наголошується у доповіді.

Як зазначили в СБ, після різкого зростання цін в 2014-му і 2015 роках, пов'язаних з девальвацією гривні і курсовими реформами, інфляція сповільнилася на тлі стабілізації валюти.

"Західна частина України не є безпосередньо ураженою конфліктом і відновлюється. Втім, експорт та імпорт перебувають на рівні більш ніж удвічі нижчому, ніж у 2012 році і залишаються слабкими. Здатність банківського сектора до кредитування різко обмежена", – зазначають експерти.

Загалом у поточному році у СБ прогнозують зростання українській економіці на рівні 1% ВВП, у наступному – 2%, а в 2018 році – 3%.

Що стосується російської економіки, то, за словами експертів, у першому кварталі поточного року скорочення ВВП Росії спостерігалося на рівні 1,2% на тлі "падіння обсягів приватних інвестицій та споживання". Саме на стільки впаде економіка РФ цього року, очікують в СБ.

Для порівняння, у 2015 році скорочення було ще більше – на рівні 3,7% ВВП.

"Економіка Росії щосили намагається пристосуватися до низьких цін на нафту, торговельних ембарго і геополітичних проблем, які продовжуються", – зазначають у СБ.

Однак уже в 2017 році експерти очікують для Росії деякого зростання – на рівні 1,4 ВВП.

Водночас Світовий банк погіршив свій прогноз для світової економіки. За нинішніми прогнозами, глобальний ВВП зросте на 2,4% у 2016 році, тоді як ще у січні очікування були на рівні 2,9%.

Причинами називають повільне зростання розвинених економік, низькі ціни на сировину, слабку глобальну торгівлю та скорочення потоків капіталу.

Експерти СБ очікують зростання економіки Єврозони на 1,6% як цього, так і наступного року – темпи залишаться на рівні 2015-го. У 2018 році передбачається дещо нижчий ріст – на 1,5%.

Згідно з прогнозом, китайська економіка зросте цього року на 6,7% після 6,9% минулого, а індійська збереже темпи збільшення ВВП на рівні 7,6%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News