Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Петренко розраховує на допомогу світу щодо антикорупційних кроків

Середа, 8 червня 2016, 14:09

Міністерство юстиції України розраховує на підтримку та експертні консультації з боку міжнародних організацій, зокрема Transparency International, щодо формування і роботи антикорупційного суду в країні.

Про це заявив міністр Павло Петренко на спільному брифінгу з главою Transparency International Хосе Санчес-Морено в середу в Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

На їхній зустрічі було порушено кілька важливих блоків питань, один з яких – упровадження в Україні антикорупційного законодавства, отримання реальних результатів від роботи нових антикорупційних органів.

Другий блок питань – співпраця України з міжнародною організацією, обмін досвідом у сфері відкриття інформації про бенефіціарів власників.

При цьому Петренко нагадав, що Україна ще рік тому впровадила в законодавстві цей прогресивний момент - відкриття інформації кінцевого власника компанії: в реєстрі бізнесу можна отримати інформацію не тільки про учасника тієї чи іншої компанії, а й про кінцевий власника.

"Це дуже актуально, тому що весь світ фактично починає впровадження законодавства з деофшоризації та боротьби з компаніями, що приховують свої активи в офшорних зонах", – сказав Петренко.

У цьому контексті він наголосив, що Україна має позитивний досвід, яким готова поділитися з іншими країнами і міжнародними організаціями.

Третій блок питань, за словами міністра, – співпраця з урядами інших країн та міжнародними організаціями щодо повернення грошових коштів, вивезених екс-президентом Віктором Януковичем і його оточенням.

Крім того, Україна проситиме Transparency International поділитися досвідом в розслідуванні глобальних корупційних порушень.

"Міністерство юстиції України зі свого боку буде комунікувати з урядами інших країн на стадії, коли справи з повернення цих коштів потраплять в український суд, у Мін'юсту з'явиться легальний інструмент міжнародної співпраці з країнами, де заблоковані активи підозрюваних осіб", – сказав Петренко.

"І тут я обіцяю зі свого боку особисто займатися тим, щоб інформація про ці розслідування оперативно потрапляла в компетентні органи країн, де є заблоковані активи", – зазначив він.

Глава Мін'юсту також розповів, що з главою Transparency International він обговорив питання роботи в Україні нових антикорупційних органів та плани України створити в рамках судової реформи спеціальні антикорупційні суди як інстанцію, яка, фактично, відповідатиме за розгляд справ, розслідуваних антикорупційними слідчими органами.

"Тут ми розраховуємо на підтримку і консультації експертів міжнародних організацій щодо порядку формування такого антикорупційного суду, гарантії суддів, гарантії їхньої безпеки, їхньої відкритої та прозорої роботи", – наголосив міністр.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування