Лазаренка позбавили звання почесного жителя Дніпра

Середа, 8 червня 2016, 14:27

Міська рада Дніпра позбавила екс-прем'єра України Павла Лазаренка, засудженого в США, звання почесного громадянина міста.

Про це повідомив мер міста Дніпро Борис Філатов у Facebook.

"Міськрада ухвалила рішення щодо позбавлення звання почесного громадянина міста Лазаренка Павла Івановича", – написав він.

"Опоблок і Громадьска Сила не голосували", – уточнив Філатов.

Павло Лазаренко був 5-м прем'єр-міністром України (з 28 травня 1996 року до 18 червня 1997 року). Він вважався лідером "дніпропетровського клану". Лазаренка звинувачували в монополізації газового ринку України та корупції.

У 2008 році Лазаренко увійшов до десятки найкорумпованіших державних діячів світу за рейтингом, складеним Світовим банком і ООН за програмою "Повернення викрадених активів".

14 вересня 1998 року Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу проти Лазаренка за розкрадання державного майна в особливо великих розмірах.

Правосуддя Швейцарії засудило його до ув'язнення за відмивання грошей у банках Швейцарії.

17 лютого 1999 року Верховна Рада України зняла депутатську недоторканність із Лазаренка. За тиждень перед цим він виїхав з України.

Лазаренко перебував в ув'язненні під слідством у США, а також під слідством в Україні.

Судовий процес у США проходив у Сан-Франциско, оскільки в Каліфорнії родина Лазаренка володіла ранчо.

25 серпня 2006 року в Сан-Франциско Лазаренка засудили до 97 місяців ув'язнення і штрафу в 10 млн доларів за відмивання грошей і інші злочини.

Більше 5 років український екс-чиновник провів під домашнім арештом у власній квартирі в Сан-Франциско. Потім термін утримання Лазаренка під вартою скоротили на 7 місяців – до 1 листопада 2012 року. У результаті рішення судді сума доведених фінансових зловживань скоротилася до 4,5-5 млн доларів.

Після домашнього арешту значну частину покарання Лазаренко відбував у федеральній в’язниці Дубліна (Каліфорнія). А за рік до визволення Лазаренка перевели до в'язниці в місті Термінал Айленд поблизу Лос-Анжелеса.

1 листопада 2012 року Павло Лазаренко вийшов із в’язниці – і навіть заявляв про готовність повернутися до України.

У січні 2013 року тодішній генпрокурор України Віктор Пшонка повідомив, що матеріали про причетність Лазаренка до вбивства Євгена Щербаня виведено в окреме провадження.

Лазаренко програв у Євросуді справу щодо прав на квартиру в Україні, яку українські суди відібрали в нього у 1999 році.

Американська влада також конфіскувала маєток Павла Лазаренка у місті Новато, Каліфорнія.

Україна намагалася повернути кошти, виведені Лазаренком, у держбюджет, а також домогтися депортації Лазаренка – але безуспішно.

Матеріали за темою