Парубій не згоден із ідеями Авакова й Савченко щодо Донбасу

Четвер, 9 червня 2016, 12:44

Вилучити з проекту змін до Конституції щодо децентралізації норму про особливий порядок місцевого самоврядування в деяких районах Донецької й Луганської областей не можна.

Про це голова Верховної Ради Андрій Парубій сказав журналістам у Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

8 червня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на засіданні уряду пропонував вилучити норму про особливий порядок місцевого самоврядування в деяких районах Донецької й Луганської областей із проекту змін до Конституції в частині децентралізації:

"Єдине, що ми можемо зробити, – повернутися до самого початку. Тобто рішення про вилучення пункту й повторне спрямування до Конституційного Суду – фактично повернутися на шлях із самого початку", – сказав Парубій.

Спікер наголосив із посиланням на висновок юристів, що у текст законопроекту про внесення змін до Конституції не можна вносити зміни між першим і другим читанням – "навіть кому ми не можемо виправити".

"Простого рішення немає. Ми не зможемо цей пункт (норму щодо Донбасу) зняти між першим і другим читанням, а повернення до початку розгляду – це має бути відповідальне політичне рішення", – сказав Парубій.

На його думку, у парламенті знайшлися б голоси за конституційну децентралізацію, якби в законопроекті не було норми про порядок місцевого самоврядування на Донбасі.

При цьому Парубій не вважає за можливе проводити переговори про звільнення заручників із представниками т.зв. "ДНР" і "ЛНР".

Він нагадав, що "ці терористичні організації засуджені українським законодавством, вони визнані терористами".

"І я вважаю, що з цими людьми жодні переговори вести ми не можемо", – заявив голова Верховної Ради.

"Ми повинні розробляти всі механізми, щоб примусити Путіна прибрати російські війська з української території, примусити вивести збройних бойовиків, які прийшли з Росії", – заявив Парубій.

Він переконаний, що коли Україна закриє кордон і на її території не буде російський військ, країна зможе "швидко й ефективно впоратися з терористичними групами"

"Я думаю, такий спосіб буде найкращим для діалогу з тими людьми, які розпалили цю війну, які стали вбивцями й дітей, і цивільних осіб, і які, власне, безпосередньо винні в агресії, розпочатій Росією", – вважає Парубій.

Раніше депутат від "Батьківщини" Надія Савченко, звільнена з Росії, висловлювалася за прямі переговори з лідерами т.зв. "ДНР" і "ЛНР" про звільнення заручників:

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування