Росіянина оштрафували за репост про співпрацю СРСР і нацистів

П'ятниця, 1 липня 2016, 12:11

Пермський крайовий суд Росії оштрафував місцевого жителя Володимира Лузгіна за репост на своїй сторінці Вконтакте матеріалу про те, що СРСР і Німеччина спільно напали на Польщу в 1939 році, чим розв'язали Другу світову війну.

Як повідомляє "Комерсант", мова йде про матеріал "15 фактів про "бандерівців", або Про що мовчить Кремль", який Лузгін розмістив ще 24 грудня 2014 року.

Як вирішили слідство і суд, матеріал містить "завідомо неправдиві відомості про діяльність Радянського Союзу", зокрема, фразу про те, що "комуністи і Німеччина спільно напали на Польщу, розв'язавши Другу світову війну, тобто комунізм і нацизм чесно співпрацювали".

Ці твердження, як йдеться у вироку, суперечать фактам, встановленим Нюрнберзьким трибуналом.

Сам Лузгін спочатку визнавав свою провину, але потім змінив позицію. Він не заперечував репост, але вказав, що з текстом вироку Нюрнберзького трибуналу не ознайомлений, а згаданих у матеріалі комуністів з СРСР не ототожнював.

Як випливає з тексту вироку, підсудному на допитах задавали питання з історії Другої світової війни, зокрема про обставини її початку. Відповідаючи, він пояснив, що у школі вивчав історію і на уроках дізнався, що 1 вересня 1939 року фашистська Німеччина напала на Польщу, а в східну частину Польщі увійшли радянські війська.

В якості свідка обвинувачення по справі був допитаний декан історичного факультету Пермського державного гуманітарно-педагогічного університету Олександр Вертинський.

Він зробив висновок, що в матеріалі містяться завідомо неправдиві відомості про діяльність СРСР під час Другої світової війни, та "висловлювання, що не відповідають позиції, визнаній на міжнародному рівні".

У рамках розслідування був допитаний і батько Лузгіна, який серед іншого, заявив, що його син критикував політику Росії по відношенню до України.

Захист Лузгіна представив висновок спеціаліста, в якому вказувалося, що у нього не було прямого умислу на поширення неправдивих відомостей про СРСР", оскільки мова в статті йшла не про СРСР, а про діяльність Степана Бандери і комуністів.

Тим не менш суд прийшов до висновку, що рівня знань Лузгіна з історії повинно було вистачити для усвідомлення хибності відомостей, що містяться в статті: про це, з точки зору суддів, свідчать не тільки його свідчення про обставини початку Другої світової війни, але й шкільний атестат, де його знання з історії оцінені на "добре".

Також у вироку згадується висновок комплексної психолого-лінгвістичної експертизи про те, що цільовою аудиторією матеріалу виступають "особи, негативно налаштовані до офіційної влади, прихильники націоналістичних ідей", а автори "реалізують мету переконати їх у співпраці СРСР із фашистською Німеччиною.

У підсумку Лузгін був засуджений до штрафу в розмірі 200 тисяч рублів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
13:43
футболШевченко вірить у перспективи Судакова в чемпіонаті Італії чи Англії
13:40
фотоЗ Литви до України прибула партія бронетранспортерів M577
13:39
Європейські компанії шукають лазівки для продовження роботи в РФ після скасування винятків із санкцій
13:39
відео"Ціль знищено": Олещук показав роботу зенітників по ворожих "Шахедах"
13:30
Брак грошей, людей і розуміння, що "відбудова – це не розкіш". Про що говорили на заході "Відбудова України"
13:25
фотоРосіяни скинули авіабомбу на Костянтинівку: постраждали 5 людей в цивільному авто
13:24
"Держоператор тилу" за невиконання контракту відсторонив постачальника продуктів для армії
13:24
Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії
13:20
СБУ повідомила про підозру гауляйтерам ЗАЕС, які від’єднували її від енергосистеми України
13:15
хокейЗбірна України зіграє на чемпіонаті світу в Дивізіоні 1В: розклад матчів
Усі новини...