В учасників "бурштинової мафії" на Рівненщині тривають обшуки

Вівторок, 5 липня 2016, 12:27

На Рівненщині співробітники Служби безпеки України спільно з прокуратурою та поліцією продовжують обшуки в учасників "бурштинової мафії".

Як повідомляє СБУ у вівторок, правоохоронці вилучили в організаторів, "кришувальників" та скупників бурштину "чорну бухгалтерію" нелегального бізнесу, сотні тисяч доларів, великі суми в інших валютах, кілька десятків кілограмів "сонячного каменю" великих фракцій та обладнання для видобутку.

Серед фігурантів справи – кілька голів райдержадміністрацій та керівників лісгоспів Рівненщини, обшуки у рядових копачів правоохоронці не проводили.

Зараз перевіряють наявність в організаторів та інших учасників угруповання банківських рахунків та нерухомості за кордоном.

Тривають ще майже тридцять обшуків, інформує Служба безпеки України.

Вирішується питання про обрання запобіжного заходу п’ятьом організаторам нелегального "бізнесу" – затриманим заступнику прокурора Рівненської області Андрію Боровику, підполковнику контррозвідки місцевого управління СБУ, двом екс-начальникам райвідділів поліції та місцевому мешканцю, який контролював роботу копачів бурштину і забезпечував його зберігання.

Крім того, правоохоронці здійснюють процесуальні дії стосовно інших учасників угруповання.

Раніше генпрокурор Юрій Луценко анонсував кадрові чистки в обласній прокуратурі у зв'язку з викриттям схеми прикриття незаконного видобутку бурштину. Від виконання обов'язків вже відсторонений прокурор Анатолій Ковальчук.

Всього у причетності до незаконного видобутку бурштину в Рівненській області підозрюють 32 особи.

За даними СБУ, на Рівненщині за рік легально видобувається 4 тонни бурштину. За оцінками різних експертів, обсяг незаконного видобутку коливається в діапазоні 150-300 тонн.

Тіньові доходи бурштинової мафії становлять 200-300 мільйонів доларів США, констатує відомство.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...