Луценко став на захист закону про спецконфіскацію

Середа, 6 липня 2016, 18:05

Генпрокурор Юрій Луценко вважає, що новий закон про спецконфіскацію відповідає букві і духу українського законодавства.

Про це він сказав після розгляду комітетом ВР з питань забезпечення правоохоронної діяльності законопроекту про спецконфіскацію, повідомила прес-секретар Луценка Лариса Сарган.

"Прописаний варіант законопроекту відповідає букві і духу українського законодавства. У юридичного управління Генпрокуратури до цього закону запитань немає, він збалансований. Зауваження, які висловлювали ряд європейських експертів, зводиться власне, як мені здається, до перехідних положень", - сказав він.

"Це питання більш політизоване, тому залишається на розгляді у парламенті. Стосовно самих механізмів, процедур, суб’єктів-об’єктів – у нашого юридичного управління зауважень немає", - додав Луценко.

Він наголосив, що більшість європейських країн мають "такі чи подібні механізми, які прописані у даному законопроекті".

"По чинному законодавству питання спецконфіскації не врегульоване. Цим користуються люди, які втекли від відповідальності і спокійно спостерігають, як часто незаконний бізнес приносить їм прибутки. Гроші, вкрадені в державі, так і не повернуті. Тільки тому, що спецконфіскація не визначена законом", - сказав Луценко.

Як відомо, у Верховній раді 5 липня зареєстровали законопроект №4890 про спецконфіскацію, який може змінити ключовий "безвізовий" закон і, так само як і попередній проект на цю тему, суперечить стандартам ЄС.

В порівнянні з законопроектом №4811, відкликаним 5 липня, в документі є певні покращення. Зокрема, звужено перелік активів, які можуть бути конфісковані - тепер це тільки готівка, гроші на рахунках, облігації та банківські метали; звужено перелік третіх осіб, у яких може бути конфісковане майно. Тепер також треба буде доводити зв’язок третьої особи з підозрюваним.

Решта законопроекту лишилася практично не змінено.  І далі йдеться про конфіскацію  у кримінальному процесі, без чіткої прив’язки активів до конкретного злочину, без строків інформування власників майна про провадження.

Ініціаторами законопроекту виступили депутати Іван Вінник, Андрій Тетерук, Юрій Береза, Тетяна Чорновол, яких у ВР вважають представниками групи впливу Сергія Пашинського, а також Ірина Фріз з групи впливу президента Порошенка.

В представництві ЄС в Україні поширили заяву про те, що у Верховній раді мала місце спроба змінити ключовий "безвізовий" закон про спецконфіскацію.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування