За 2 роки відчуття суспільного й особистого благополуччя в Україні впало

П'ятниця, 8 липня 2016, 14:41

За останні два роки рівень суспільного та індивідуального благополуччя громадян України зменшився, тобто оцінки поточної ситуації погіршилися.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) із 19 до 31 травня у 108 населених пунктах.

Ці два параметри вимірюють уже 5 років поспіль у діапазоні між -100 (максимальна невдоволеність) до 100 балів (загальна задоволеність).

 

Динаміка індексів ІСБ та ІІБ в Україні протягом 2012-2016 років

У травні 2016 року середнє значення індексу суспільного благополуччя (ІСБ) становило -59, тоді як індивідуальне благополуччя (ІІБ) було оцінено на рівні -8 балів. 

 

На думку соціологів, це свідчить: попри усі негаразди, українці в середньому набагато більше задоволені власним життям, ніж життям країни.  

Втім, між цими категоріями є кореляція, і вона посилилася з 2014 року (коефіцієнт взаємопов’язаності за два роки збільшився з 0.28 до 0.48 при максимальному значенні 1).

Загалом за останні два роки обидва індекси зменшилися, що означає погіршення оцінок ситуації як в індивідуальному, так і суспільному просторі.

 

Зміни складових індексів ІСБ та ІІБ в Україні протягом 2012-2016 років

За всіма складовими індексу благополуччя зараз спостерігаються найнижчі показники за весь період спостереження, окрім оцінок правильності вибору напрямку розвитку України. Останній сягнув свого мінімуму у лютому 2012 року.

У цілому для країни середнє значення Індексу суспільного благополуччя знизилося на 13 пунктів порівняно з 2014 роком, а Індекс індивідуального благополуччя – на 16 пунктів.

Ці зміни відбулися переважно за рахунок низьких оцінок поточного і майбутнього економічного стану родини і країни. Так, оцінка економічного стану країни впала на 15 пунктів, матеріального становища родини – на 19 пунктів.

Також спостерігаються негативні очікування щодо майбутнього життя країни (упали на 18 пунктів) і власної родини (падіння на 25 пунктів).

При цьому оцінки ситуації найгірші у респондентів на сході й півдні України, найменш погані – на заході.

 

Регіональні відмінності у динаміці оцінок економічного стану та очікувань

 

Жінки до 50 років почуваються щасливішими за чоловіків, а потім ситуація змінюється на протилежну. А чоловіки усіх вікових груп почуваються значно здоровішими за жінок. Жінки ж зазвичай вважають свою родину менш забезпеченою і більш песимістично оцінюють зараз перспективи життя родини за рік.

Із віком у респондентів знижується кількість позитивних оцінок всіх складових ІІБ, і найбільша різниця – в пи­таннях самооцінки здоров’я та щастя, відзначають соціологи.

 
 Значення ІІБ та його складових для різних вікових груп (середнє)

Дослідники ставили респондентам 7 запи­тань: 4 запитання – з Індексу соціальних настроїв, який обраховує Левада-Центр, і 3 стандартних для омнібусів КМІСу. Методом особистого інтерв'ю опитано 2014 респонденти від 18 років у 108 населених пунктах, підконтрольних українській владі, за стохастичною вибіркою.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує:3,3% –для показників близьких до 50%, 2,8% – для показників близьких до 25%, 2,0% – для показників близьких до 10%,1,4% – для показників близьких до 5%.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
15:27
Цього року планується запустити залізничний маршрут з Києва до Кошице
Усі новини...