Високопоставлений генерал з США провів переговори з Анкарою

Вівторок, 2 серпня 2016, 05:17

Вперше після придушення путчу в Туреччині відбулися переговори голови Об'єднаного комітету начальників штабів США генерала Джозефа Данфорду з вищими особами Туреччини.

Про це пише DW.com.

Дандорф зустрівся крім інших з прем'єр-міністром країни Біналі Йилдиримом і начальником генштабу збройних сил Туреччини Хулуси Акаром. Як заявляється, американський генерал "рішучим чином" розкритикував спробу держперевороту в Туреччині і підкреслив "значимість постійного партнерства".

Йилдирим повторив заяву свого уряду, згідно з якою Анкара вимагає від США "якомога швидше" видати проповідника Фетхуллаха Ґюлена, якого турецький президент Реджеп Тайіп Ердоган вважає ідейним натхненником спроби перевороту.

Для турецької сторони важливо, щоб США в якості "стратегічного партнера і союзника" продемонстрували "ясну і рішучу позицію проти путчу".

Очолюваний Ґюленом рух "Хізмет" турецька влада звинувачує у спробах зруйнувати державні інститути і дестабілізувати ситуацію в країні. Ґюлен іммігрував у США після того, як турецький уряд в 1997 році звинуватив його в спробі створити ісламську державу.

Сам Ердоган покладає на Ґюлена відповідальність за те, що прихильники проповідника, що працюють в поліції і органах юстиції, організували прослуховування декількох тисяч телефонних розмов, розшифровка частини яких була використана для розкручування в Туреччині корупційного скандалу. Ґюлен всі звинувачення на свою адресу відкидає.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування