Fitch підтвердило рейтинги "Укрексімбанку" та "Ощадбанку"

Вівторок, 9 серпня 2016, 15:34

Про це повідомляється в прес-релізі Fitch.

Згідно з повідомленням, РДЕ розглянутих банків обумовлені їхньою самостійною кредитоспроможністю, яка відображена в рейтингах стійкості "ССС".

"Довгострокові РДЕ "CCC" і рейтинги стійкості "ССС" розглянутих банків відображають недоліки їхньої кредитоспроможності, зокрема, високий рівень знецінення кредитів, слабку прибутковість до відрахувань під знецінення кредитів та низькі показники достатності капіталу", - наголошується в прес-релізі.

"В результаті обидва банки будуть залежати від подальших заходів підтримки платоспроможності в разі продовження погіршення якості активів", - йдеться у повідомленні.

За даними Fitch, рейтинги також враховують складне, хоча й таке, що поступово стабілізується, операційне середовище, прийнятне покриття наявних неробочих кредитів резервами під знецінення, зниження короткострокових ризиків рефінансування після реструктуризації єврооблігацій банків у 2015 році, стабілізацію тенденції за депозитами, що підтримується недавньою стабілізацією гривні, а також хороший запас ліквідності.

"Самостійні показники кредитоспроможності двох розглянутих банків пов'язані з кредитоспроможністю суверенного емітента з огляду на великі прямі вимоги в банків до держави і, в ширшому плані, держсектору економіки, а також із залежністю кредитоспроможності від здатності влади підтримувати макроекономічну стабільність і компанії держсектора", - зазначено в прес-релізі.

За даними Fitch, наприкінці першого кварталу 2016 року неробочі кредити, згідно зі звітністю, становили 39% кредитів в Укрексімбанку, 47% - в Ощадбанку, тоді як резерви під знецінення кредитів забезпечували прийнятне покриття неробочих кредитів (100% - в Укрексімбанку, 86% - у Ощадбанку).

При цьому реструктуровані кредити були на істотному рівні в обох банків: 46% - в Укрексімбанку, 26% - в Ощадбанку, з яких 13% припадали на державну компанію "Нафтогаз України" ("CCC"). Причому деякі з цих кредитів несли в собі досить високі ризики і були потенційним джерелом додаткових проблем з якістю активів на найближче майбутнє.

"Fitch очікує лише помірного відновлення економіки України (ми прогнозуємо зростання ВВП на 1% в 2016 році, на 2% в середньостроковій перспективі), що обмежує потенціал поліпшення показників якості активів найближчим часом, а також стримує зростання балансу і генерування доходів", - йдеться в прес-релізі.

За даними Fitch, Укрексімбанк з регулятивним показником достатності капіталу в 9,2% на кінець першого півріччя 2016 року не мав можливості покрити додаткові збитки за рахунок капіталу і, як і попереднього року, залежав від регулятивних послаблень для банківського сектора щодо недотримання вимог до капіталу.

Відповідно до прес-релізу, на кінець травня 2016 ліквідність у банків в іноземній валюті була комфортно достатньою для виплат за фінансуванням, залученим на фінансових ринках, із термінами погашення найближчим часом.

Стабільність високодоларизованого депозитного фондування у банків (на кінець першого кварталу 2016 року 74% всього фондування - в Укрексімбанку, 47% у Ощадбанку), за оцінкою Fitch, також має ключове значення для підтримки валютної ліквідності.

"Валютна ліквідність почне використовуватися в 2019 році, коли настають терміни амортизації реструктурованих єврооблігацій банків", - наголошується в прес-релізі.

Присутність компаній держсектора в депозитних базах банків (до квітня 2016 - 48% клієнтських коштів у Укрексімбанку, 26% в Ощадбанку), за оцінкою рейтингового агентства, має сприяти дещо вищій прогнозованості потоків коштів клієнтів.

При цьому ліквідність у національній валюті є комфортною і підкріплюється значним обсягом не обкладених заставою державних цінних паперів, які можуть бути використані для рефінансування в Національному банку України.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування