Російський омбудсмен засудила акцію протесту матерів Беслану

Субота, 3 вересня 2016, 06:00

Уповноважений з прав людини в Росії Тетяна Москалькова вважає неправильним затримання поліцією в Беслані 1 вересня учасниць акції матерів Беслана, але назвала її "недозволеними діями" щодо президента.

Про це повідомляє BBC.

Жінок затримали вранці 1 вересня, коли, після панахиди за загиблими в результаті захоплення школи і подальшого штурму, вони зняли з себе верхній одяг і залишилися в футболках з написами, що звинувачують у подіях в Беслані президента Росії Володимира Путіна.

"Затримання їх за ознакою, що вони надягли таку майку, мабуть, неправильне. Достатньо у нас моральних важелів, щоб вести діалог, висловити свою позицію, громадське відторгнення тих людей, які дають волю емоціям через такі недозволені дії щодо глави держави", - заявила Москалькова.

За словами уповноваженого з прав людини, і акція протесту, і затримання жінок неправильні "з точки зору порядності, моральності".

Учасниці акції, які вимагали розслідування трагедії в Беслані, в п'ятницю були засуджені до штрафів і громадських робіт за порушення правил проведення мітингу.

Трагедія в Беслані сталася 1 вересня 2004 року. Тоді група озброєних людей взяла в заручники 1128 учнів школи №1, їх батьків та працівників школи, яких тримали в спортивному залі два з половиною дня.

Потім почався штурм будівлі, в результаті якого загинули 334 людини, 186 з них - діти, понад 800 були поранені.

У липні минулого року Європейський суд з прав людини в Страсбурзі визнав, що немає ніяких доказів того, що школу підірвали терористи. При цьому є докази, що ці вибухи - результат обстрілу школи спецназом РФ. Згідно з висновком суду, російський уряд не зміг аргументовано спростувати дану позицію.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування