Прикордонники оприлюднили розмову з суднами РФ у Чорному морі

Четвер, 8 вересня 2016, 14:40

Державна прикордонна служба опублікувала відео спілкування екіпажу корабля берегової охорони України "Поділля" з екіпажами російських суден, які незаконно ведуть промислову діяльність у виключній морській економічній зоні України.

Під час однієї з розмов співрозмовник українських прикордонників з борту "Іртиш" каже, що працює у цих водах згідно з дозволу уряду Росії.

На повідомлення про те, що такі дії порушують законодавство України та міжнародне морське право, співрозмовник каже, що має всі дозволи від Росії радить звертатися з претензіями до уряду Росії.

На запитання про те, чи має він дозволи від України, росіянин каже, що не вповноважений про це розмовляти і припиняє зв'язок.

На відео уточнюється, що судно "Іртиш" займається видобутком піску в Каркінітській затоці.

Також корабель українських прикордонників підійшов до російської бурової платформи МСП-2, яка встановлена в українському Голіцинському газоконденсатному родовищі. Після наближення українського корабля роботи на платформі припинилися, а п'ять озброєних людей зайняли бойові позиції.

Український корабель зв'язався з платформою і запитав про підстави перебування у водах України, на що почув у відповідь: "Багато питань ставите". На повідомлення про порушення законів України та міжнародного морського права, росіяни заявили, що обговорювати такі речі не входять у їхню компетенцію.

Після цього українців почав переслідувати російський бойовий корабель "Сметливий", який супроводжував український корабель до кромки територіальних вод поруч з Одесою. Коли прикордонники зв'язалися з ним і запитали про мету переслідування і подальші наміри, а також повідомили, що він підходить до українських вод, там заявили, що не перебувають у водах України, однак переслідування зупинили.

Як відомо, раніше прикордонники повідомляли, що під час цих подій росіяни навели на них артилерійську установку.

Про незаконну установку бурових платформ в українських водах прикордонники повідомляли вже неодноразово.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News