Лутковська стурбована долею підзахисних Курбедінова

Середа, 1 лютого 2017, 13:02

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська стурбована дотриманням прав на захист тих, кого захищав затриманий в окупованому Криму адвокат Еміль Курбедінов.

Про це вона сказала в ході інтернет-конференції в середу, передає "Інтерфакс-Україна".

"Що стосується сьогоднішньої ситуації з адвокатом Емілем Курбедіновим... Я звернулася ще 30 січня до омбудсмена Росії Тетяни Москалькової, оскільки мене турбує, як же тепер буде реалізовано право на захист тих, кого захищав Еміль", – сказала вона.

Водночас секретар РНБО Олександр  Турчинов зазначив, що затримання Курбедінова означає, що його підзахисних навмисне хочуть позбавити захисту.

"Російська влада та її спецслужби з метою залякування незгодних з окупацією Криму демонстративно порушують базові правові принципи, закріплені у міжнародному праві і Конституції самої Росії: право на захист та неможливість зворотної дії в часі юридичної відповідальності", – написав він у себе в Facebook.

"Але кожній диктатурі приходить кінець, і коли це станеться, її ідеологам та виконавцям злочинних наказів не допоможуть ані "газові" гроші, ані терор, ані залякування", – наголосив Турчинов.

Як повідомлялося, 26 січня силовики, що представилися співробітниками центру "Э" МВС окупованого Криму, затримали Курбедінова, провели обшуки у нього в офісі та за місцем проживання, де зареєстрована юридична колегія.

З приміщення суду Курбедінова вивели під охороною, заарештувавши на 10 діб.

ФСБ Росії звинувачує його в екстремізмі.

Україна поскаржиться на арешт Курбедінова в ОБСЄ.

Еміль Курбедінов є захисником у кількох резонансних справах, відкритих російськими властями окупованого Криму проти громадських активістів.

Він захищає декількох затриманих у справі "Хізб-ут-Тахрір", "справі 26 лютого" заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова і журналіста Миколу Семену.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування