Гройсман покликав Синютку на допомогу Садовому

Середа, 22 лютого 2017, 20:56

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман попросив голову Львівської облдержадміністрації Олега Синютку допомогти меру Львова Андрію Садовому вибрати нову ділянку для будівництва заводу із переробки сміття.

Про це глава уряду повідомив у середу на своїй Facebook-сторінці.

"Здавалось, що шлях вирішення цієї проблеми нарешті намітився, але ситуація здається знову заходить в глухий кут. Під час свого візиту до Львова я запропонував Садовому вибрати ділянку, на якій він готовий буде реалізувати проект нового сміттєпереробного комплексу. І таку ділянку пан Андрій вибрав. А минулого тижня створена розпорядженням пана Андрія науково-експертна група цю ж ділянку забракувала..." - написав Гройсман.

Він підкреслив, що не ставить під сумнів професійний рівень членів науково-експертної групи, але зазначив, що ключовим для того, щоб оцінювати придатна ділянка чи ні, є питання технологій поводження з твердими побутовими відходами, які збираються застосовувати.

"Якщо мова йде про просте складування сміття, як це відбувалось на більшості українських сміттєзвалищ, у тому числі і у Грибовичах, то будь-який новий полігон буде такою ж потенційною екологічною загрозою, як і ті, які уже існують", - вважає Гройсман.

Проте, як зазначив глава уряду, є зовсім інші підходи. Він повідомив, що свого часу мав можливість знайомитись, як ці проблеми вирішуються у Швейцарії.

"У місті Цюріху два сміттєпереробних комплекси, один з яких знаходиться практично в центрі міста (і був доречі побудований більше 100 років тому!), в декількох сотнях метрів від центрального вокзалу, а другий - поруч з багатолюдним житловим кварталом. І навіть запаху жодного не відчувається, коли ти знаходишся поруч! Коментарі тут зайві", - поділився враженнями прем'єр.

"Все ж, враховуючи ситуацію, яка складається, і виходячи з того, що проблему потрібно нарешті вирішити, я уже звернувся до Голови ОДА Олега Синютки з проханням допомогти пану Андрію вибрати іншу ділянку, а його самого я б просив пришвидшити свої дії і якнайшвидше перейти до реального вирішення проблеми", - додав Гройсман.

Як повідомлялося, 30 травня 2016 року на Грибовицькому сміттєзвалищі cтався завал, після того, як там виникла пожежа.

Рятувальники знайшли під завалами тіла трьох своїх колег, четвертий зник безвісти.

Після цього експлуатацію звалища призупинили, а львівське сміття почали вивозити в інші міста України. Мешканці цих міст неодноразово висловлювали свій протест проти таких дій.

У прокуратурі повідомили, що сміття горіло не через підпал, а через неналежну експлуатацію полігону.

Більше за темою читайте у статті "Замкнене коло львівського сміття".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування