Для Порошенка важливо зустрітися з Трампом раніше за Путіна - Марчук

Понеділок, 6 лютого 2017, 14:36

Президенту Петру Порошенку необхідно поквапитися і провести зустріч з новим лідером США Дональдом Трампом раніше, ніж це зробить президент РФ Володимир Путін.

Таку думку висловив представник України у підгрупі безпеки на Мінських переговорах Євген Марчук в інтерв'ю Liga.net.

"Думаю, що практичні компоненти майбутніх українсько-російських відносин будуть детально обговорені під час майбутнього візиту Петра Порошенка, про який досягнута домовленість. Дуже важливо, чи візит відбудеться раніше зустрічі Трампа з Путіним", - заявив він.

Реклама:

За словами Марчука, нещодавня телефонна розмова українського та американського президентів вселяє надії.

"Важливий просто сам факт такої розмови. До того ж, розширення стратегічного партнерства, допомога у встановленні миру вздовж українсько-російського кордону, взаємна стурбованість останнім загостренням ситуації в районі Авдіївки. Відмінно... Крім усього іншого, результати розмови - це сильний сигнал європейським лідерам, особливо членам нормандської четвірки", - заявив мінський переговорник.

Однак, вважає він, "позитивний фон" цієї розмови ні в якому разі не повинен нас розхолоджувати. "Цинічна логіка реальної, хоча і замаскованої війни Росії проти України не дає нам жодних підстав для розслаблення", - підкреслив Марчук.

ВІДЕО ДНЯ

Він запропонував почекати перших результатів цієї розмови, а також реакції російського керівництва на них. "Не виключаю несиметричного відповіді Росії у вигляді чергової ескалації", - попередив представник України в Мінську.

Також Марчук радить не очікувати багато від США.

"І якщо хтось вважає, що новий президент США Трамп зараз тільки й думає, як би безпосередньо влізти в гарячий військовий конфлікт України й Росії, то він дуже помиляється. Наразі ми повинні радіти тому, що новий постпред США в ООН Ніккі Хейлі, тобто представник нинішньої адміністрації Трампа, виступила на останньому засіданні Ради безпеки ООН на підтримку України і, по суті, повторила колишню позицію США - і щодо Криму, і щодо війни на Донбасі, також щодо санкцій. Гарний сигнал, але це тільки початок", - підкреслив він.

Як повідомлялося, у ніч з 4 на 5 лютого Порошенко провів телефонну розмову з Трампом, в ході якої обговорювалася ескалація бойових дій на Донбасі. Трамп пообіцяв, що США будуть працювати з Україною, Росією, а також усіма іншими залученими сторонами, аби допомогти відновити мир вздовж кордону.

Як відомо, днями в інтерв'ю телеканалу Fox News Трамп заявив, що поважає Путіна. "Я поважаю його, але я поважаю багатьох людей. Це не означає, що я зможу з ним порозумітися", - сказав він.

Це інтерв'ю викликало шквал критики з боку американських політиків. Нового президента звинуватили в легковажному ставленні до фактів політичних вбивств в Росії і вторгнення Москви в Україну.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування