Режим Асада і РФ навмисно бомбили цивільні об'єкти в Алеппо - ООН

Середа, 1 березня 2017, 23:28

В ході битви за Алеппо воюючі сторони обстрілювали житлові райони і об'єкти цивільної інфраструктури, здійснювали серйозні порушення прав людини і міжнародного гуманітарного права, які можуть бути кваліфіковані як військові злочини.

Про це йдеться в доповіді Незалежної комісії ООН з розслідування порушень прав людини в Сирії, повідомляє Центр новин ООН.

Документ присвячений подіям в сирійському Алеппо в період з липня по грудень 2016 року. Він був підготовлений на основі співбесід з 290 очевидцями і жертвами злочинів.

"Місяцями сирійські та російські сили безперервно наносили удари з повітря по східних районах Алеппо в рамках своєї стратегії примушення противника до капітуляції. Лікарні, притулки для сиріт, ринки, школи та житлові будинки перетворювалися на руїни", - заявив голова Незалежної комісії ООН з розслідування порушень прав людини в Сирії Паулу Піньєйру, представляючи її 13-ту доповідь.

Він підкреслив, що в кінці липня проурядові сили оточили східну частину Алеппо і, таким чином, відрізали цивільне населення від постачання продовольства і медикаментів.

У доповіді говориться, що в результаті щоденних бомбардувань, які велися з використанням авіабомб, ракет "повітря-земля", касетних боєприпасів, запалювальних бомб і бочкових бомб, а також боєприпасів із зарядом отруйних речовин в східному Алеппо загинули сотні цивільних осіб, в тому числі діти.

Голова Комісії нагадав, що одним з найбільш шокуючих нападів, скоєних сирійськими силами, був авіаудар по гуманітарній колоні з 17 вантажівок, в результаті якого було вбито 14 співробітників гуманітарних організацій і знищені життєво необхідні гуманітарні вантажі.

Паулу Піньєйру зазначив, що грубі порушення прав людини в Алеппо були вчинені усіма сторонами конфлікту. Коли в східному Алеппо почалася військова операція і жителі цих кварталів намагалися втекти, то деякі збройні групи утримували їх силою і використовували в якості "живого щита". До того ж озброєні групи постійно обстрілювали цивільне населення західних районів Алеппо.

Вони використовували саморобні озброєння і вели невибірковий вогонь по житлових кварталах. Одним з видів зброї, що найбільш широко застосовувалися, були так звані "пекельні гармати". Члени Комісії підкреслили, що обстріли західній частині Алеппо не були орієнтовані на поразку конкретних військових цілей, а тому вони були спрямовані на те, щоб тероризувати цивільне населення.

У своїй доповіді члени Комісії закликали всі держави припинити поставки зброї, а також відмовитися від фінансової та технічної допомоги воюючим сторонам.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування