Третина кандидатів до ВРП потрапила в "чорний список доброчесності"

Четвер, 9 березня 2017, 13:55

16 з 44 суддів, які претендують на членство у Вищій раді правосуддя, мають сумнівну репутацію та порушили один або більше критеріїв доброчесності.

Про це свідчить так званий чорний список, складений рухом "Чесно" спільно з Центром протидії корупції та Автомайданом.

Аналіз активістів показав, що серед претендентів на ці високі посади судді, які виносили сумнівні рішення не на користь держави, допомагали суддям-порушникам зберігати свої посади, судді, які живуть не за доходами, приховують статки членів сім’ї та мають зв’язки із оточенням екс-президента Віктора Януковича, а також служителі Феміди, які не знають права.

Зокрема до "чорного списку" потрапили діючий суддя Окружного адміністративного суду Києва Руслан Арсірій.

"Він своїм рішенням не дозволив повернути державі газові родовища, отримані в приватну власність при Януковичі та при цьому не соромиться їздити на дорогий екзотичний відпочинок, відмовляючись пояснити джерело походження грошей на нього", - пояснюють активісти.

Недоброчесним вони назвали і суддю Апеляційного суду Києва Степана Гладія. Його звинувачують у тому, що він заборонив ЗМІ вести трансляцію та видалив із засідання потерпілого у справі "Ґонґадзе-Подольського".

До списку також потрапила "любителька дорогих авто" суддя Київського апеляційного адміністративного суду Оксана Епель.

"Вона приховувала у декларації статки чоловіка, пов’язаного із оточенням Януковича", - нагадали автори дослідження.

Також претензії активістів стосуються колишньої голови Голосіївського райсуду Києва Олени Первушиної, під керівництвом якої суд переслідував активістыв Євромайдану, та судді Брянківського міськсуду Луганської області Віталія Снєгірьова, якого Вища рада юстиції намагалась звільнити за порушення присяги ще у 2013 році.

"В рамках проекту PROSUD ми проводимо розслідування по суддях і часто викриваємо приховані ними будинки, родинні бізнеси, незадекларовані автівки. При цьому ці судді мають репутацію, заплямовану сумнівними рішеннями, що призводили до рейдерства та віджимання житла. І деякі з них йдуть у Вищу раду правосуддя з упевненістю, що ці факти не завадять їхньому кар’єрному росту", - заявила активістка Автомайдану Катерина Бутко.

Вибори шести нових членів Вищої ради правосуддя пройдуть 14-15 березня на з'їзді суддів.

Як повідомлялося, раніше журналіст "Слідство Інфо" Дмитро Гнап опублікував розслідування про шикарний спосіб життя і часті поїздки на курорти судді Руслана Арсірія.

Незважаючи на це, суддю включили до складу комісії, яка обиратиме членів громадської ради при Раді суддів України.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування