ЗМІ: Екс-радник Трампа спілкувався з агентом зовнішньої розвідки РФ

Вівторок, 4 квітня 2017, 07:41

Картер Пейдж, який раніше обіймав посаду радника в передвиборному штабі Дональда Трампа, в 2013 році зустрічався зі співробітником російської зовнішньої розвідки в Нью-Йорку і передавав йому документи.

Про це повідомляє BuzzFeed.

Відзначається, що Пейдж зустрічався з агентом розвідки РФ на ім'я Віктор Подобний, якого пізніше влада США звинуватила в здійсненні діяльності в якості незареєстрованого агента іноземного уряду.

Видання пише, що обвинувачення йому було винесено в 2015 році, після того, як федеральні слідчі США розкрили агентурну російську мережу, яка шукала дані про санкції і про досягнення в галузі альтернативної енергетики. Пейдж якраз був консультантом з енергетики.

BuzzFeed повідомляє, що в судових документах міститься запис розмови, на якому Подобний спілкується з іншим агентом розвідки РФ Ігорем Споришевим про спробу завербувати якогось "Male-1". BuzzFeed стверджує, що "Male-1" і є Пейдж.

Видання підкреслює, що описані події відбувалися за три роки до того, як Пейдж почав працювати в передвиборному штабі Трампа.

BuzzFeed також зазначає, що Пейдж підтвердив, що спілкувався з Подобним, який в той час працював в московському офісі ООН у Нью-Йорку під дипломатичним прикриттям, хоча насправді був агентом Служби зовнішньої розвідки. Пейдж не сказав подробиці своїх контактів з Подобним, але сказав, що "їх взаємодія не містила нічого чутливого".

У матеріалі йдеться, що Пейдж зустрівся з Подобним в січні 2013 року на енергетичній конференції в Нью-Йорку. У тому ж році він нібито по електронній пошті надав агенту РФ документи про енергетичний бізнес.

BuzzFeed пише, що крім Подобного і Споришева в агентурну мережу РФ входив також Євген Буряков. Він визнав себе винним за звинуваченням у змові з метою виступити в якості іноземного агента. У США його засудили до 30 місяців в'язниці, він звільнився 1 квітня і повинен бути депортований до Москви.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування