ЗМІ заявили про можливий зв'язок терориста з Пітера з бойовиками з Сирії

Четвер, 6 квітня 2017, 07:38

Слідком РФ встановив, що бомби Акбаржон Джалілов, якого називають виконавцем теракту в метро в Санкт-Петербурзі, збирав у себе вдома за інструкціями, можливо отриманим від воюючих в Сирії узбецьких радикалів, з якими він листувався.

Про це повідомляє "Комерсант".

Офіційний представник Слідкома РФ Світлана Петренко повідомила, що в ході обшуку в квартирі, яку близько місяця тому зняв Джалілов, були знайдені двосторонній скотч, фольга та "інші предмети", аналогічні тим, що були виявлені в конструкції знешкодженої бомби.

За даними "Ъ", знахідки свідчать про те, що обидва саморобні вибухові пристрої були виготовлені Джаліловим саме в цій квартирі.

За однією з версій, яку Слідком РФ зараз перевіряє за сприяннян Комітету національної безпеки Киргизії (КНБК), етнічний узбек Джалілов міг скоїти теракт, потрапивши під вплив терористичного угрупування "Туахід валь-джихад", яке діє в Сирії.

За даними КНБК, в нього входять сотні узбеків, в тому числі ті, що проживають в Ошській області Киргизії. У минулому році в області була проведена масштабна операція проти бойовиків, що повернулися з Сирії та які активно вербували в угруповання нових учасників, а також готували теракти. Після цього Ошський суд, задовільнивши вимогу прокуратури, визнав "Туахід валь-джихад" терористичною організацією, заборонивши її діяльність.

 Однак, як пише "Ъ", пішовши в підпілля, бойовики стали активно освоювати інтернет. Сторінки цієї організації і пов'язаних з нею груп можна знайти практично у всіх популярних соціальних мережах. Періодично їх закривають, в тому числі на вимогу російської влади, проте інформація з'являється в новому вигляді і на інших ресурсах.

За даними джерел "Ъ", з'їздивши місяць тому в рідний Ош, Джалілов міг почати активно контактувати зі своїми земляками-радикалами. А потрапивши під їх вплив, можливо, отримав від них і інструкції по підготовці подвійного теракту в метро.

Як відомо, вдень 3 квітня в Санкт-Петербурзі в поїзді між станціями метро "Сінна площа" і "Технологічний інститут" стався вибух у вагоні, у результаті якого загинули 14 осіб, ще близько 50 отримали поранення.

Уже наступного дня після теракту учасники розслідування повідомили, що його виконав Акбаржон Джалілов – уродженець киргизького міста Ош.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News