Рада дозволила реорганізацію медзакладів у підприємства

Четвер, 6 квітня 2017, 11:10

Верховна Рада дозволила реорганізувати заклади охорони здоров'я в комунальні та казенні некомерційні підприємства.

За відповідний законопроект №2309а-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань охорони здоров'я" проголосували 280 депутатів.

Згідно із пояснювальною запискою документу, основною метою законопроекту "є комплексне реформування системи охорони здоров’я України задля створення мережі державних так комунальних закладів охорони здоров’я з достатнім рівнем самостійності для надання ефективного та своєчасного медичного забезпечення населення".

Законом встановлюється низка стимулів, в тому числі фінансових, для такої реорганізації закладів охорони здоров’я, також врегульовуються особливості укладення трудових контрактів з їх керівниками та уточнюються джерела фінансування надання медичної допомоги медзакладами.

За словами голови комітету з питань охорони здоров'я та співавтора законопроекту Ольги Богомолець, нова норма закону дасть поштовх для запровадження більш ефективних форм господарювання в системі охорони здоров'я України.

"Закон надасть закладам охорони здоров'я фінансову та управлінську автономію для забезпечення ефективного використання фінансових, матеріально-технічних та кадрових ресурсів", - зазначила вона, презентуючи документ з трибуни парламенту.

Богомолець зауважила, що новий закон не змушує медзаклади реорганізовуватися, при бажанні вони можуть залишитися на старій формі існування. Ті ж, які вирішать стати підприємствами, отримають пільгові умови переходу на нову форму діяльності.

Також законопроект, над яким працювали два роки, підтримало Міністерство охорони здоров'я. Про це сказав, взявши слово в Раді, заступник міністра Роман Ілик.

До проекту закону перед голосуванням внесли дві правки, які передбачають створення при закладах охорони здоров'я громадських рад та закріпляють за Кабінетом міністрів право затвердження переліку послуг таких закладів.

З приводу нової норми закону також висловилась заступник голови комітету з питань охорони здоров'я Ірина Сисоєнко. Вона зауважила, що цей закон є фундаментальним і змінює принципи фінансування охорони здоров'я в Україні. Сисоєнко звернула увагу, що законопроект забороняє приватизацію медзакладів.

Євген Кізілов, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування