ГПУ просять перевірити реставрацію пам'ятників Леніну та Калініну

Вівторок, 3 жовтня 2017, 17:22

Український інститут національної пам’яті звернувся до Генеральної прокуратури, Служби безпеки, Міністерства внутрішніх справ та Державної аудиторської служби з приводу законності реставрації пам’ятників Леніну та Калініну в селі Кубей Одеської області.

Про це повідомляє прес-служба Інституту нацпам’яті.

"Генпрокуратуру та МВС Інститут просить перевірити зазначені обставини та порушити кримінальне провадження за фактом виготовлення, поширення та публічного використання комуністичної символіки за ст. 436-1 Кримінального кодексу України", – йдеться в повідомленні.

У прес-службі також розповіли, що попросили СБУ перевірити посадових осіб сільської ради щодо посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, а Державну аудиторську службу – законність використання бюджетних коштів для проведення реставрації.

"Інститут у березні 2017 року звертався до Кубейського сільського голови щодо необхідності демонтажу пам’ятників Леніну та Калініну на території села", – зазначили в організації, пояснивши, що пам’ятники, відповідно до вимог Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", містять символіку комуністичного тоталітарного режиму і підлягають демонтажу.

У повідомленні також йдеться про те, що Інститут також звертався до Нацполіції в Одеській області з проханням вжити заходів для припинення зазначеного порушення чинного законодавства.

Раніше ЗМІ повідомляли, що у селі Кубей, Болградського району Одеської області, місцева влада відновила пам'ятники Леніну і Калініну, які повинні були бути демонтовані згідно із законом про декомунізацію.

Софія Лукашова для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування