Рада громконтролю НАБУ просить СБУ не розголошувати держтаємницю

Вівторок, 5 грудня 2017, 17:29

Рада громадського контролю при Національному антикорупційному бюро закликала Генпрокуратуру та Службу безпеки не перешкоджати викривальній діяльності НАБУ та припинити розголошення держтаємниці.

Про це йдеться в офіційній заяві РГК, опублікованій на Facebook-сторінці ради.

Зокрема, в РГК вважають, що звинувачення ГПУ та СБУ в бік НАБУ спрямовані на його дискредитацію.

"Вказані звинувачення виходять за рамки справи, що розслідується Генпрокуратурою, базуються на викривлених та маніпулятивних фактах та мають ознаки цілеспрямованої дискредитації Антикорупційного бюро і прямого перешкоджання реальній боротьбі з корупцією", – зазначили активісти.

Так, в заяві йдеться, що ГПУ не надало доказів того, що в діях детектива НАБУ були ознаки провокації підкупу, водночас, перша заступниця голови ДМС Діна Пімахова першою сказала про можливість вчинення протиправних дій із надання громадянства України в обмін на 30 тис дол.

"Проте, навіть якщо допустити, що у прокуратури були підстави для затримання детектива, то усі подальші дії Генерального прокурора явно позбавлені законної мети", – заявляють в Раді контролю.

У першу чергу, як наголошують в РГК, йдеться про розголошення персональної інформації щодо негласних штатних працівників НАБУ, зокрема "агента Катерину", тобто інформації, яка є державною таємницею.

"При розголошенні відомостей про детективів бюро під прикриттям, співробітники ГПУ фактично вчинили злочин, передбачений ст. 328 КК України ("Розголошення державної таємниці" – УП)", – пояснюють в Раді при НАБУ.

"Незаконними діями керівництва Генеральної прокуратури заподіяно непоправної шкоди цілому напрямку роботи НАБУ по викриттю та знешкодженню масштабних корупційних схем, що відбувалось завдяки діям детективів під прикриттям", – йдеться в офіційній заяві.

Крім того, в РГК називають необґрунтованими звинувачення в незаконному призначенню детективів НАБУ, які працюють під прикриттям.

"Усі відібрані детективи пройшли конкурсний відбір, з врахуванням вимог Закону "Про державну таємницю", – заявляють в Раді громадського контролю, додавши, що представники Ради не входили до конкурсної комісії, оскільки у них відсутній доступ до державної таємниці.

Підсумовуючи свою заяву, в РГК закликали також "забезпечити належне і швидке розслідування усіх озвучених фактів та притягнення винних у зриві спецоперацій із залученням детективів під прикриттям до відповідальності" та "надати можливості НАБУ автономного зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж та електронних інформаційних систем".

Як повідомлялося, 29 листопада агента НАБУ затримали під час спроби передачі хабара першому заступнику голови ДМС Діні Пімаховій.

Крім того, в Національному антикорупційному бюро пройшли обшуки.

30 листопада НАБУ заявило, що його детектив не пропонував хабар, а проводив спецоперацію, в яку втрутилися Генеральна прокуратура та Служба безпеки України.

Пімахова заперечує, що вимагала хабар у 30 тисяч за легалізацію іноземців. За словами чиновниці, її родич у Запоріжжі продавав мікроавтобус – а Сергій Титенков (він же Боярський) вийшов на неї, і вони затоваришували.

Співробітники ГПУ провели також обшук у агента НАБУ Катерини Сікорської.

Софія Лукашова, для УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:48
Керівники усіх відділів Samsung перейдуть на 6-денний робочий тиждень
10:39
фотоНа Донеччині за добу через російські обстріли загинули 4 людини 
10:31
ЗМІ: Іспанія протягом тижнів визнає палестинську державу
10:31
"Я закохуюся – це моя проблема". Історія харківського бізнесмена, екс-"регіонала" та волонтера Юрія Сапронова
10:30
фото, доповнено Росіяни вдарили по Дніпру і області: убили 6 дорослих і 3 дітей
10:25
Метро на Троєщину: у КМДА показали роботи на Подільському мосту
10:16
відеоГУР: Російський Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 км від України. Чим саме
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
Усі новини...