Секретний документ щодо Трампа може призвести до звільнення глави ФБР

П'ятниця, 2 лютого 2018, 08:43

Між президентом США Дональдом Трампом та главою ФБР Крістофером Реєм зростає протистояння через таємний документ. 

Про це повідомляє Голос Америки.

Результатом публікації документа може стати звільнення Рея.

Мова йде про засекречений меморандум, який нібито доводить, що ФБР і Мін'юст упереджено ставилися до Трампа і разом з розвідувальними агентствами США протиправно стежили за членами його команди у 2016 році.

Трамп раніше обіцяв оприлюднити документ, але Мінюст вважає такий крок необачним, а ФБР каже, що в меморандумі упущені факти, які суттєво впливають на його точність.

За словами Рея, ФБР мало обмежену можливість вивчити документ.  

Раніше конгресовий комітет з розвідки дав згоду на оприлюднення меморандуму, але пізніше лідери демократів заявили, що цей документ перед тим, як потрапити до Білого дому з конгресу, був змінений.

"Республіканці намагаються створити конфлікт з нічого з їхнім недостовірним вибірковим меморандумом, який вони самі ж і написали. У документі є значні неточності та упущення  інформації", - сказав конгресмен-демократ Джим Макговерн.  

Речник конгресмена Девіда Нуньєнса, автора документа, визнав зімни у документі, але заявив, що це було незначне редагування.

Демократи вважають, що республіканці хочуть оприлюднити меморандум, щоб відвернути увагу громадськості від російського втручання у вибори.

"Республіканці це роблять, аби дискредитувати ціле розслідування, де вже виявили дуже серйозні спроби атаки на нашу демократію", - переконаний Макговерн.

Повідомляється, що демократи в комітеті з розвідки підготували свою версію меморандуму, однак республіканці своєю більшістю відразу заблокували його публікацію.

Відзначається, що наслідки публікації таємного меморандуму можуть бути дуже серйозними. Звинувачення в неналежному виконанні обов’язків можуть стати для Трампа підставою звільнити керівництво ФБР, Мінюсту і, можливо, спеціального прокурора, який зокрема, розслідує можливу причетність людей з команди Трампа до співпраці з росіянами.

Як відомо, 30 січня комітет з розвідки Палати представників проголосував за те, щоб опублікувати секретний меморандум, який, за словами республіканців, показує упереджене ставлення міністерства юстиції до президента США.

Рішення комітету дає Трампу до 5 днів на те, що б прийняти остаточне рішення про публікацію секретного документа.

Раніше 65 американських конгресменів звернулися до комітету з розвідки Палати представників з вимогою розсекретити документ.

Згідно із заявами республіканців, в документі йдеться про неправомірне стеження спецслужб в період передвиборної гонки з тим, щоб підірвати кампанію Трампа.

Для підтримки ініціативи в соцмережах використовується хештег #releasethememo.

У поширенні хештегу велику роль зіграли близько 600 акаунтів, які пов'язують з Кремлем.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News