У РФ вважають, що для відповіді на "кремлівський список" час не настав

Понеділок, 5 лютого 2018, 08:51

Росія не прагне відповісти симетрично на так звану "кремлівську доповідь" Міністерства фінансів Сполучених штатів Америки.

Про це сказав заступник міністра закордонних справ Російської Федерації Сергій Рябков в інтерв'ю газеті "Известия".

Він розцінює публікацію цього списку, який "супроводжується ще й закритими додатками", як чергову спробу чинити тиск на Кремль.

"Ми звернули увагу на сигнали високопоставлених представників вашингтонської адміністрації, що після появи цих списків можливе введення додаткових санкцій", – заявив Рябков.

Він звернув увагу, що, "з одного боку, американці декларують прагнення нормалізувати відносини, з іншого – продовжують посилювати тиск".

"Росія була і залишається прихильною нормальному, спокійному врегулювання проблем у конструктивному ключі, а далі – виведенню відносин з США на траєкторію стійкого зростання. Поки не вийшло", – сказав представник МЗС РФ.

На запитання про доречність відповіді на "кремлівський список" – якого-небудь "вашингтонського списку" – Рябков відповів:

"Ніякого сигналу, який щось додавав би в наше сприйняття американської санкційної політики як невиправданої, нелегітимної та контрпродуктивної, ми не бачимо і ставимося до цього списку спокійно. Але треба оцінити наслідки з точки зору його застосування".

"Ми говорили і продовжуємо говорити, що політичний сенс може бути лише один – це прагнення Вашингтона "натиснути" на Росію. Відтак, ми не женемося в цій ситуації за суворою дзеркальністю і на шкоду собі діяти не будемо", – заявив він.

"Відповідати будемо, коли і якщо наш президент, наше керівництво, оцінивши сукупність факторів, дійде висновку, що цей момент настав", – додав Рябков.

Він зазначив, що Росія раніше вже "відповідала американцям", у тому числі була "матеріальна реакція" на антиросійські кроки Вашингтона.

"І в нашому арсеналі подібного роду заходи залишаються. Але їх можливе застосування – предмет окремого політичного рішення. Воно якщо буде прийматися, то по всій сукупності обставин", – наголосив Рябков.

Як відомо, наприкінці січня Міністерство фінансів США опублікувало так звану "кремлівську доповідь", у якій перераховані імена наближених до президента РФ Володимира Путіна російських чиновників і бізнесменів, проти яких можуть бути введені санкції.

У списку 96 російських олігархів, чиї статки оцінюються на суму понад $1 млрд. Крім того, у списку 114 прізвищ високопосадовців, а також керівників державних компаній.

Шведський економіст Андерс Ослунд, який був одним із консультантів "кремлівського списку", заявив, що чиновник із адміністрації Дональда Трампа доручив замінити перелік, підготований експертами.

Олена Рощенко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування