Колишнього партнера Тарути звинувачують у розкраданні 1 млрд руб. – ЗМІ

П'ятниця, 9 лютого 2018, 15:01

Генерального директора корпорації "Індустріальний союз Донбасу"  Олега Мкртчана заарештували в Москві на два місяці у справі про розкрадання понад 1 млрд руб. з кредиту.

Про це повідомляє російське видання "Комерсант", посилаючись на близькі до розслідування джерела.

За версією слідства, Мкртчан залучив кілька кредитів "Внєшекономбанку" для розвитку підприємств "Індустріального союзу Донбасу". Проте частину грошей, більше 1 млрд рублів, вивів на офшор, витративши згодом на свої проекти.

"Сам пан Мкртчан заявляє про свою невинуватість, стверджуючи, що офшор… йому не належить", – йдеться в повідомленні.

За даними видання, Мкртчан у минулі вихідні прилетів з-за кордону в Росію та зупинився в п'ятизірковому готелі Ritz-Carlton в Москві. В понеділок до нього прийшли співробітники Служби економічної безпеки ФСБ, які оглянули номер, речі Мкртчана, а потім відвезли його до Слідчого комітету.

"Адвокати бізнесмена попросили суддю відкласти засідання на 72 години, щоб дати їм час на збір документів… проте в перенесенні слухань їм було відмовлено", – пише видання.

За словами слідчого, Мкртчану інкримінують вчинення тяжкого злочину (шахрайство в особливо великому розмірі), за який передбачено до 10 років ув'язнення.

Слідчий також підкреслив, що, залишившись на волі, бізнесмен може сховатися за кордоном, в тому числі в Україні, де має активи.

Мкртчан відповів, що після подій 2014 року відмовився від українського громадянства та отримав російське.

7 лютого стало відомо, що в Росії затримали одного із засновників та генерального директора "Індустріального союзу Донбасу" Олега Мкртчана.

Тоді депутат Сергій Тарута припустив, що Мкртчану висувають звинувачення в розтраті коштів, наданих державними банками.

В ІСД заявляли, що не знають, чому у Москві затримали їхнього гендиректора.

ІСД заснована в 1995 році. Є інтегрованою холдинговою компанією, що володіє пакетами акцій підприємств гірничо-металургійного комплексу. До складу корпорації входять Алчевський меткомбінат, Дніпровський меткомбінат, меткомбінат Dunaferr і ISD-Huta Czestochowa.

Контрольний пакет акцій ІСД належить пулу російських інвесторів, серед яких один з засновників металургійної компанії Євраз Олександр Катунін.

Власниками ще 49,9% акцій ІСД були українські бізнесмени Сергій Тарута і Олег Мкртчан.