Від Порошенка вимагають публічного звіту про розслідування вбивства Шеремета

Понеділок, 5 березня 2018, 12:25

Президента Петра Порошенка, Верховну Раду, СБУ, ГПУ та МВС закликають припинити тиск на журналістів та публічно прозвітувати про розслідування убивства Павла Шеремета.

Про це йдеться у резолюції, ухваленій учасниками публічної дискусії "Загрози свободі слова в Україні", проведеної Національною спілкою журналістів України та Міжнародною федерацією журналістів 2 березня.

Учасники публічної дискусії констатували, що в Україні зростає кількість загроз на адресу медіа, що є тенденцією до згортання свободи слова.

Зокрема, проти медіа-організацій та окремих журналістів вибірково застосовуються механізми надмірного нагляду контролюючих органів, проти журналістів клонуються кримінальні справи, відбуваються погроми й підпали редакцій, необґрунтовані обшуки, злочини проти журналістів не розслідують належним чином, а влада на це не реагує.

"Вимагаємо припинити тиск на журналістів і медіа. Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, СБУ, Державна фіскальна служба, Генпрокуратура не повинні бути інструментами силового впливу влади", - йдеться в повідомленні.

Від президента Порошенка вимагають виконати обіцянку, дану в День журналіста 6 червня 2017 року, щодо організації публічного звіту про розслідування вбивства Павла Шеремета.

Від спікера ВР Андрія Парубія – поставити в порядок денний постанову про проведення парламентських слухань щодо загроз свободі слова й безпеці журналістів і провести їх, а також запровадити посаду Уповноваженого ВР з питань свободи слова та безпеки журналістів з широкими повноваженнями контролю за слідством.

Від Генпрокуратури та МВС вимагають призначити в керівництві відомств осіб, відповідальних за нагляд за розслідуванням злочинів проти журналістів та публікувати щоквартальні звіти про хід розслідування.

Від судової гілки влади – забезпечити відкритість судів з розгляду злочинів проти журналістів та запровадити окремий облік відповідної категорії справ і щоквартальну публікацію звітів з розгляду цих справ.

Від Вищої ради правосуддя вимагають звітувати про притягнення до відповідальності суддів за порушення прав журналістів у судовому процесі.

Як відомо, 3 березня співробітник поліції застосував газовий балончик проти кореспондента "Радіо Свобода" Сергія Нужненка.

Freedom House заявив, що через тиск журналісти в Україні уникають критичних тем.

За даними НСЖУ, у 2017 році на журналістів нападали 90 разів, у лютому цього року – 8 разів.  

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News