Україна – Польщі: потрібний чесний діалог, а не взаємні звинувачення

Середа, 7 березня 2018, 16:42

МЗС України виступило із заявою, у якій наголосило, що обов’язок перед невинними жертвами братовбивчих конфліктів минулого закликає Київ та Варшаву до чесного діалогу, а не до постійних взаємних звинувачень.

Про це ідеться у коментарі, розміщеному на сайті Міністерства закордонних справ України.

У МЗС наголосили, що Україна вважає Польщу дружньою країною і добрим сусідом та вдячна за підтримку у боротьбі з російським агресором.

У заяві відзначається, що Україна категорично виступає проти закликів до насильства чи розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

"Водночас, українське суспільство надзвичайно турбують контраверсійні зміни законодавства Польщі та маніпулятивна риторика деяких польських політиків і урядовців. Частина нашого суспільства емоційно реагує на націоналістичні марші в Польщі з відверто антиукраїнськими гаслами", - наголосили в українському МЗС.

Українські дипломати відзначають, що бачать своїм завданням вирішення спірних моментів, а не посилення розбіжностей.

"Обов’язок перед невинними жертвами братовбивчих конфліктів минулого закликає нас до критичного, чесного і конструктивного діалогу, а не до практики постійних взаємних звинувачень. Ми маємо намагатися розуміти один одного, навість якщо ми у чомусь не згодні", - підкреслюється у заяві.

"Нещодавня спільна молитва у Павлокомі має стати добрим прикладом для такої ж спільної молитви у Сагрині, Гуті Пеняцькій, Павлівці і багатьох інших місцях пам’яті. Ми готові до продовження спільного примирення, якого, переконані, очікує переважна більшість українців і поляків! Ми готові йти вперед і закликаємо наших польських друзів приєднатися!", - додали дипломати.

Як відомо, 4 березня праворадикали провели у Львові смолоскипний марш під антипольськими гаслами, зокрема, "Львів – не для польських панів". Учасники маршу заявили, що хотіли показати, що "Львів є бандерівський", одночасно критикуючи польський закон про Інститут нацпам'яті.

МЗС Польщі занепокоєне антипольським маршем у Львові і сподівається, що українська влада відмежується від поглядів його організаторів.

Раніше заступник міністра закордонних справ Бартош Ціхоцький заявив, що Україна відплатила за газ маршем "Львів не для польських панів".

Європейська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування