Вибух на полігоні: Слідчий експеримент з мінометами "Молот" перенесли на 11 липня - Матіос

Вівторок, 10 липня 2018, 06:20

Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос заявив, що слідчий експеримент з мінометами "Молот" проведуть у середу, 11 липня.

Про це він написав у Facebook.

"Слідчий експеремент у межах проведення військової, балістичної, вибухо-технічної, хімічної експертизи причин детонації міномету М120-15 "Молот" буде проведено у середу 11.07.2018р.", - повідомив головний військовий прокурор.

Матіос направив листа міністру оборони Степану Полтораку з проханням перенести експеримент з 10 на 11 липня.

"Основна причина - ухвала Рівненського суду про проведення вказаної експертизи фахівцями КНДІСЕ отримана слідством лише о 17:00 09.07.2018р.( принагідно знову "дякую" так званим змінам до КПК України імені Лозового про порядок призначення судом експертиз протягом 5 днів)", - пояснив Матіос.

"Причина проведення експертизи лише в середу 11.07.2018р. - експертам необхідно прибути на полігон, ознайомитися з наявними на цей час зібраними доказами та матеріалами кримінального провадження, а також визначитися щодо необхідної методики підриву/детонації", - підкреслив він.

Головний військовий прокурор додав, що Міноборони для експерименту виділило два міномети "Молот" з тієї ж заводської партії, що і міномет, який спричинив загибель військовослужбовців.

За його словами, Міністерство оборони надає повне сприяння та максимально допомагає розслідуванню.

6 липня стало відомо, що в ході військових навчань на Рівненському полігоні загинули троє бійців 15 окремого гірсько-піхотного батальйону, який входить до складу 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади й базується в Ужгороді. Ще 9 бійців зазнали поранень.

Троє бійців перебувають у важкому, але стабільному стані. 6 липні ввечері в Міноборони заявили, що загрози їхньому життю немає.  

Трагедія сталася через вибух міномету "Молот". Основною версією вибуху є порушення заходів безпеки.

Президент Петро Порошенко після трагедії тимчасово заборонив використовувати міномети "Молот".

Пізніше головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що вибух на Рівненському полігоні  міг статися через подвійне заряджання.