Порошенко про слова Віди і Вукоєвича: Україна цінує підтримку друзів

Середа, 11 липня 2018, 19:00

Президент Петро Порошенко каже, що Україна високо цінує підтримку хорватських футболістів Домагоя Віди та Огнена Вукоєвича.

Про це він написав у середу на своїй сторінці у Facebook та в Твіттері.

"Історія відносин українців та хорватів сягає корінням у глибину віків. Хорвати як ніхто інший знають, чого вартує підтримка в часи скрути, в дні тяжкого протистояння", – пише глава держави.

За словами Порошенка, "тим цінніші для України слова підтримки Домагоя та Огнєна".

"Україна цінує цю підтримку, і, звичайно, теж готова підтримати справжніх друзів", – резюмує Порошенко.

7 липня на Чемпіонаті світу збірна Хорватії з футболу в серії пенальті обіграла Росію.

Того ж вечора в мережі з’явилося відео, на якому екс-гравець київського "Динамо" Домагой Віда, який забив гол в тому матчі, а також скаут київського клубу Огнєн Вукоєвич присвячують свою перемогу також "Динамо" та українцям зі словами "Слава Україні!".

Дисциплінарний комітет ФІФА виніс попередження Віді, оскільки організація розцінила його звернення як політичний жест. Хорватський футбольний союз також попередив Вукоєвича про неприпустимість політичних послань під час ЧС-2018.

Пізніше хорватська федерація повідомила, що звільнила Вукоєвича з посади помічника тренера збірної Хорватії та відрахувала зі складу делегації на ЧС-2018.

Віда заявив, що сподівається, що його вигук "Слава Україні" будуть сприймати не як політичне послання, а як знак подяки українцям за підтримку протягом усього турніру.

Посольство України у Великій Британії відреагувало на те, що у кількох британських топ-медіа гасло "Слава Україні" назвали "націоналістичним", пояснивши, що вираз має патріотичне значення на кшталт "Нехай живе Франція", "Нехай живе Королева".

Федерація футболу України висловила обурення цькуванням гравця збірної Хорватії та екс-легіонера київського "Динамо" Домагоя Віди і направила звернення до ФІФА з поясненням гасла "Слава Україні!" 

Президент ФФУ Андрій Павелко заявив, що федерація компенсує Вукоєвичу штраф, накладений на нього ФІФА за вигук "Слава Україні" та запропонує йому посаду. 

Обурені рішеннями Міжнародної футбольної федерації користувачі Facebook влаштували "атаку" на сторінку ФІФА.

Всього за добу сторінка футбольної організації отримала більше 150 тисяч негативних відгуків. Рейтинг ФІФА у Facebook обвалився до одиниці.

Користувачі також постили гасло "Слава Україні!" різними мовами. 

Після шквалу негативних оцінок ФІФА закрила можливість залишати відгуки на своїй сторінці.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування