РФ приховує матеріали про смерть Веджіє Кашка - адвокат

Четвер, 12 липня 2018, 03:43
РФ приховує матеріали про смерть Веджіє Кашка - адвокат

Адвокат Микола Полозов заявив, що Слідчий комітет РФ приховує від нього і родичів загиблої Веджіє Кашка результати судово-медичної експертизи за фактом смерті активістки.

Про це він написав у Facebook.

"З дати винесення постанови про відмову в порушенні кримінальної справи за фактом загибелі Веджіє Кашка слідчим СК РФ по Київському району Сімферополя минуло уже більше 2 місяців.

Разом з тим, до сьогоднішнього дня ні рідним загиблої Веджіє Кашка, ні мені, Слідчий комітет так і не надав матеріали дослідчої перевірки, в рамках якої були проведені як мінімум дві судово-медичні експертизи, які є основними доказами для слідства, що дозволяють знову і знову відмовляти в порушенні справи", - підкреслив Полозов.

"Для того, щоб просунутися далі в розслідуванні смерті (можливо вбивства) Веджіє Кашка, нам необхідно ознайомитися з цією експертизою, а також залучити незалежних фахівців і провести незалежну експертизу на основі наявних у матеріалі перевірки відомостей медичного характеру.

Це російська влада прекрасно розуміє і використовує всі бюрократичні можливості для того, щоб ці матеріали не потрапляли нам до рук" - наголосив адвокат.

"У ході сьогоднішньої моєї розмови з керівником слідчих слідчого відділу по Київському району Сімферополя ГСУ СК РФ по РК, підлеглими якого здійснювалася дослідча перевірка і виносилися постанови про відмову в порушенні кримінальної справи за фактом смерті Веджіє Кашка, матеріал нібито взагалі підняли в Генеральну прокуратуру РФ і коли він повернеться, невідомо.

Ніяких документів на підтвердження його слів мені не показали", - зауважив він. 

"Якщо російські силовики, які провели 23 листопада 2017 року дуже жорстке затримання Бекіра Дегерменджи, Асана Чапуха, Казима Аметова, Руслана Трубача і Веджіє Кашка, за явно сфабрикованою проти активістів кримськотатарського національного руху кримінальною справою, а не причетні до смерті Веджіє Кашка, то чому російські слідчі органи і прокуратура так ретельно приховують ці матеріали від рідних Веджіє Кашка і їх адвоката?", - наголосив Полозов.

Він повідомив, що у зв'язку з цим подав до Київського райсуду Сімферополя скаргу у порядку ст. 125 КПК РФ на незаконні дії (бездіяльність) слідчого в зв'язку з відмовою в наданні для ознайомлення матеріалів перевірки за фактом смерті Веджіє Кашка.

"Ми продовжуємо домагатися встановлення всіх обставин загибелі Веджіє Кашка і притягнення винних осіб до відповідальності", - додав адвокат.

23 листопада 2017 року в різних районах Криму відбулися обшуки в будинках кримських татар і затримання активістів національного руху за нібито "вимагання в особливо великому розмірі" у громадянина Туреччини.

Серед затриманих – Бекір Дегерменджи, Куртсеїт Абдуллаєв, Асан Чапух, Руслан Трубач і Кязім Аметов. Їм інкримінують вимагання, вчинене групою осіб (ч. 2 ст. 163 Кримінального кодексу). 

Після затримань кримських татар померла ветеран кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка.

Їй стало погано під час затримання кримськотатарських активістів, які нібито вимагали гроші в турка.

Після анексії в Криму фактична російська влада практикує масові обшуки у незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу кримськотатарського народу та кримських мусульман, підозрюваних у зв'язках із забороненою в Росії організацією "Хізб ут-Тахрір".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування