Друг Порошенка приймає у своєму офісі власників енергобізнесу – "Схеми"

П'ятниця, 13 липня 2018, 15:56

Близький товариш і бізнес-партнер президента Ігор Кононенко у себе в офісі регулярно проводить зустрічі з власниками енергетичного бізнесу України.

Про це йдеться у розслідуванні проекту "Схеми", який спільно ведуть "Радіо Свобода" і телеканал "UA:Перший".

За словами журналістів, їм вдалося зафіксувати, як до будівлі, де розташований офіс Кононенка, за короткий проміжок часу приїжджали одразу три бізнесмени з інтересами в енергетичній сфері.

Перший – це Віталій Кропачов, який за останні кілька років спромігся вирости з рівня донбаського бізнесмена до бізнесмена національного масштабу, йдеться у розслідуванні.

"Зокрема, українські ЗМІ неодноразово стверджували, що Кропачов став контролювати роботу декількох вугільних шахт та вугільнозбагачувальних фабрик, які раніше входили до сфери впливу "сім’ї" президента-втікача", - зазначають журналісти.

26 червня 2018 року. Кропачов виходить зі столичного бізнес-центру, де розташований офіс Кононенка

Другий – донедавна російський, а тепер український бізнесмен Павло Фукс. Починаючи з 2015 журналісти почали писати про перехід під його контроль низки українських компаній, якими раніше володіли посадовці часів Януковича. Зокрема, мова про бізнес, пов’язаний з видобутком газу з українських надр.

За інформацією джерел, під його контролем на ринку опинилася компанія Golden Derrick, яка раніше належала міністру енергетики часів Януковича Едуарду Ставицькому.

6 червня 2018 року. До того ж бізнес-центру приїхав Фукс

І третій бізнесмен, який приїжджав до офісної будівлі, – колишній народний депутат Анатолій Шкрібляк. За спостереженнями "Схем", туди його завів чоловік, чия родина, схоже, має дружні стосунки з родиною Кононенка – Сергій Міщенко. Раніше він працював в МВС часів Віталія Захарченка, а згодом – у Державній фіскальній службі.

Шкрібляк (ліворуч) та Міщенко (праворуч) виходять з бізнес-центру з офісом Кононенка

Журналісти кажуть, що звернулися за коментарями до усіх бізнесменів.

За їхніми словами, Фукс спочатку сказав, що не пам’ятає цієї зустрічі, а потім припустив, що міг бути у спортзалі "5 елементу" – клубу, який межує з офісним приміщенням. Водночас, як перевірили потім журналісти, проходу з офісу до спортивного клубу немає, там окремий вхід.

Кропачов відповів, що не зустрічався з Кононенком, а за номером Шкрібляка відповів чоловік, який представився помічником і пообіцяв передати питання бізнесмену, щойно той повернеться з відпустки.

"Схеми" скаржаться, що не змогли поспілкуватися і з самим Кононенком - в кулуарах парламенту журналісти його не бачили, зв’язатися телефоном, через SMS та Facebook також не вийшло.

"Усі ці контакти не схожі на випадкові і говорять радше на підтвердження тези, що саме Ігор Кононенко в оточенні президента курує одну з найбільш грошовитих сфер – сферу енергетики, – контролюючи державні органи влади, до компетенції яких належить ухвалення рішень, від яких цей бізнес залежить", – йдеться у розслідуванні.