Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На кінофестивалі у Чехії режисери згадали про Сенцова

Понеділок, 2 липня 2018, 05:10

Під час світової прем'єри українського фільму "Вулкан" на міжнародному кінофестивалі у Карлових Варах (Чехія) режисер стрічки Роман Бондарчук згадав про незаконно ув'язненого у РФ українського кінорежисера Олега Сенцова.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Я хочу привернути увагу до Олега, мого колеги, який вже 49 день голодує в російській в‘язниці. Ми маємо пам’ятати про нього та ще про 60-х політв‘язнів", – заявив Бондарчук зі сцени Муніципального театру, де відбувалася прем’єра фільму.

У залі кінотеатру розмістили плакат "Free Sentsov".

Нагадаємо, 1 липня у центрі Києва відбулася акція на підтримку українських політв’язнів Кремля.

Учасники акції на підтримку бранців Кремля передали у посольства Франції та Німеччини звернення до президента Еммануеля Макрона та канцлера Ангели Меркель щодо помилування Олега Сенцова. 

Політв'язень Олег Сенцов, якого утримують у колонії "Білий Ведмідь" у Лабитнангі (РФ), з 16 травня оголосив голодування з вимогою до РФ відпустити усіх незаконно утримуваних українців.

З проханням до Путіна про помилування Сенцова звернувся Генсек Ради ЄвропиТурбйорн Ягланд, на що у Кремлі відповіли, що помилувати Сенцова на підставі цього прохання не можуть.

Український омбудсмен Людмила Денісова 28 червня Денісова вчергове не змогла потрапити до колонії "Білий ведмідь" у Лабитнангі, щоб відвідати Сенцова. 

Денісова заявила, що поінформує міжнародні організації про порушення Росією міжнародних конвенцій, її мандату як омбудсмена та домовленостей президентів через недопуск до українських політв'язнів у Росії.

Також Денісова зазначила, що Україна готова передати Росії 23 засуджених росіян в обмін на 23 українців, які утримуються в РФ.

У Кремлі визнали, що у переговорах щодо відвідування в РФ утримуваних осіб "є труднощі".

За даними МЗС України, на території Росії та окупованого Криму перебуває понад 60 українців, які є політичними в'язнями. 

Читайте також: Де і в яких умовах тримають бранців Кремля: онлайн-карта

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування