Автоперевезення в Україні: майже 3 тис несправних автобусів, 26 тис порушень

Субота, 21 липня 2018, 16:05

В Україні в рамках операції "Перевізник" поліція виявила близько 3 тисяч технічно несправних автобусів та зафіксовано понад 26 тисяч порушень правил перевезення пасажирів та дорожнього руху, які були допущені водіями автобусів.

Про це 21 липня під час термінової селекторний наради, присвяченої стану безпеки дорожнього руху, заявив заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий.  

Він уточнив, що відпрацювання операції триває з 17 квітня, за цей час було оглянуто понад 185 тисяч автобусів, з них 7 625 використовуються для організованого провезення груп дітей.

"Поліцейськими зафіксовано понад 26 тисяч порушень правил перевезення пасажирів та дорожнього руху, які були допущені водіями автобусів. З них найпоширеніші: керування транспортом у стані алкогольно-наркотичного сп’яніння, створення аварійної обстановки, перевезення пасажирів понад встановлену кількість, порушення правил руху через залізничний переїзд, керування без необхідних документів, керування автобусами, які не пройшли обов’язковий технічний контроль", - повідомив Яровий. 

Він заявив, що службовці "Укртрансбезпеки", які видають недбалим компаніям-перевізникам ліцензії, мають нести кримінальну відповідальність за свою бездіяльність. 

"Має бути відповідальність інспектора, регіонального керівника за те, яким чином вони контролювали автоперевізників, як вони підтверджували ліцензійні умови, якість транспорту та його технічний стан, коли давали дозволи на здійснення пасажирських перевезень. Головне слідче управління має взяти на особливий контроль розслідування резонансних ДТП та виявити факти дотримання автоперевізниками чинного законодавства при організації пасажирських перевезень", - заявив заступник глави МВС.

На думку Ярового, поліцейські мають бути у комісіях з надання дозволів перевезення пасажирів на маршрутах загального користування.

У свою чергу заступник голови Нацполіції, керівник патрульної поліції Олександр Фацевич заявив, що з 21 липня спільно з територіальними підрозділами "Укртрансбезпеки" буде організовано проведення спільної перевірки щодо дотримання правил та умов перевезення громадян.

"Особлива увага - автовокзалам, місцям стоянки та відстою транспорту. Ми також активізуємо роботу щодо виявлення нелегальних пасажироперевізників та розпочнемо ліквідацію місць несанкціонованих автостанцій", - заявив він. 

Фацевич додав, що у червні 2018 року на дорогах загинули 223 особи, 2,5 тисячі зазнали травм.

"З початку року 1237 людей загинули у ДТП, травми отримали 12,8 тисяч громадян", - повідомив керівник патрульної поліції. 

Нагадаємо, ДТП за участі маршрутного автобуса та великогабаритної вантажівки трапилася вранці 20 липня на 127-му км дороги Київ-Чоп поблизу с.Глибочиці Житомирської області. Внаслідок аварії загинули 10 осіб та 9  отримали травми різного ступеню тяжкості. У поліції оприлюднили дані постраждалих та загиблих у смертельній ДТП, серед них - 5 дітей. 

Окрім того 20 липня сталася аварія за участю маршрутного таксі на Миколаївщині, внаслідок якої загинули 5 людей. Загалом - 22 травмованих.

В МВС провели термінову нараду для обговорення посилення заходів безпеки на дорогах, а в уряді підготували проект постанови про посилення контролю швидкості на дорогах України.

У Міністерстві інфраструктури заявили, що держава посилить контроль за ринком автобусних пасажирських перевезень, зокрема, буде вилучати старі і непридатні для транспортування людей автобуси.

Також глава МІУ Володимир Омелян заявив, що "тотальний контроль силами Нацполіції та транспортної інспекції усіх перевізників" розпочинається з 21 липня.

У разі, якщо ліцензія на комерційне перевезення пасажирів відсутня, транспортний засіб буде конфісковано. Якщо ліцензія є, але автобус незаконно переобладнаний з вантажного на пасажирський - перевізник позбавляється ліцензії і сплачує 17 тис. грн штрафу.