Підозрілий завод "труханівців" будуватиме дороги ще й на Вінниччині – ЗМІ

Середа, 4 липня 2018, 13:19

Одеська компанія виграла тендер на ремонт доріг у Вінницькій області, подавши документи на завод, існування якого тепер не можуть нічим підтвердити.

Про це йдеться в розслідуванні "Bihus.info".

"Три контракти загальною вартістю 306 млн грн. на ремонт 13 км траси… отримало ТОВ "Ростдорстрой". Фірму вже багато років пов’язують з Геннадієм Трухановим, нині – міським головою Одеси", – зазначають журналісти.

Бенефіціаром компанії наразі значаться Олександр Жуков і Олександр Рацкевич. Однак донедавна його співвласником був також одесит Юрій Шумахер – бізнес-партнер мера Одеси Геннадія Труханова.

Як стверджує видання, учасники таких тендерів на Вінниччині повинні мати завод, розташований не далі, як за 150 км від місця ремонту. Це має гарантувати швидку і стабільну доставку асфальту.

Один із заводів, який "Ростдострой" подав на більшість тендерів, нібито розташований у с. Стрижавка під Вінницею.

Однак за інформацією журналістів, за вказаною у документах адресою заводу немає, про нього не знає навіть селищна голова.

"Не знайшла заводу на вказаному в документах місці й поліція: за зверненням активістів… співробітники… Національної поліції… провели у травні перевірку і зафіксували відсутність заводу, вказаного в поданих на тендер документах", – йдеться в розслідуванні.

За цими фактами було порушено кримінальне провадження за статтею ч. 1 ст. 366 ККУ (службове підроблення).

Самі одесити стверджують, що завод там був, але недовго – після геологічних досліджень було вирішено перенести його.

"Утім надати хоч якесь підтвердження тому, що завод справді стояв там узимку, наприклад фотографії , у "Ростдорстрої" не змогли", – наголошують журналісти.

Паралельно інша фірма з групи "Ростдорстроя" таки зводить завод в іншому селі під Вінницею – Комарові.

Підприємство належить до тих, що може мати значний вплив на довкілля. Тому, за законом, воно має подавати документи щодо оцінки такого впливу. Але як свідчить розслідування, перший з необхідних документів в Єдиному реєстрі з оцінки впливу на довкілля з’явився лише 19 червня.

Крім того, видання зазначає, що власники нового заводу не дотримуються встановленої санітарно-захисної зони в 1000 м: відстань від нього до найближчих житлових будинків – менше півкілометра.

В "Ростдорстрої" запевняють, що завод новий і екологічний, а тому цю вимогу для нього змінять.

Водночас, за словами журналістів, спеціалізований Інститут громадського здоров’я ім. Марзєєва документів по вже практично збудованому АБЗ ще навіть не має.

"Наразі два епізоди з АБЗ у Стрижавці та Комарові об’єднані в одне кримінальне провадження… Розслідування здійснюється за статтями про службове підроблення та самовільне будівництво відповідно", – підсумовує видання.

Раніше НАБУ назвало однопартійців Труханова, які нібито крали на ремонті доріг.

За версією слідства, у злочинній схемі був задіяний саме "Ростдорстрой" та ще кілька компаній, підконтрольних посадовцям мерії Одеси.

Як відомомо, НАБУ підозрює Труханова та його підлеглих у привласненні майна за схемою, яка завдала державі 185 млн грн збитків.

Також міський голова Одеси фігурує у справі про приватизацію одеського аеропорта: він, за версією слідства, незаконно підписав "мирову угоду" з бізнесменами Борисом Кауфманом та Олександром Грановським.