Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Суд не дозволив затримувати "лісника Януковича"

Середа, 4 липня 2018, 14:00
Суд не дозволив затримувати лісника Януковича

Солом'янський суд Києва відмовився надавати дозвіл на затримання екс-голови Держлісгентства Віктора Сівця з метою приводу для розгляду клопотання про взятя під варту.

Про це повідомляє "Судовий репортер" з посиланням на ухвалу суду від 19 червня.

Суд вказав, що прокурор не повідомив у клопотанні, які заходи було вжито для забезпечення явки підозрюваного до органу досудового розслідування.

У клопотанні йшлося, що 30 травня 2016 року Сівця було оголошено у розшук, проведення якого доручено Головному управлінню контррозвідувального захисту економіки СБУ.

За оперативною інформацією, у лютому-березні 2014 року Сівець через тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим виїхав на територію Росії, де можливо, проживає на даний час.

Факт можливого перебування підозрюваного в Росії підтверджується інформацією Державної прикордонної служби про виїзд на указану територію членів його сім'ї, а саме: 07.08.2015 до Російської Федерації виїхала його дружина, 04.11.2014 - донька, 07.11.2014 - друга дочка, які після виїзду на територію України не поверталися.

При цьому Сівця підозрюють у вчиненні особливо тяжких злочинів, за які передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна.

Раніше була оприлюднена ухвала, що 19 червня суд також відмовив у застосуванні до Сівця запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Суддя зазначила, що таке питання може вирішуватися за відсутності підозрюваного, тільки якщо прокурор доведе, що він перебуває у міжнародному розшуку. Але прокурор САП на розгляд не з'явилася. Натомість прокурор подала інше клопотання про дозвіл на затримання, яке та сама суддя Ірина Антипова також не задовольнила.

Як повідомлялося, у листопаді 2017 року Інтерпол зняв Сівця з міжнародного розшуку, оскільки український суд відмовився застосувати до нього запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Екс-чиновникові інкримінують, що він зі своєю дружиною організував схему отримання хабарів від іноземних компаній - імпортерів з України лісо- та пиломатеріалів.

Гроші під виглядом маркетингових послуг перераховувалися на рахунки компаній - MEGA-COMMERCE LIMITED (Сполучене Королівство), MEGANON-COMMERCE LLP (Сполучене королівство), FARADAY &aом, CO, S.A (Панама). У випадку невиконання вимог щодо сплати коштів повідомлялося, що експорт лісоматеріалів потрібних для компаній-імпортерів буде припинено.

За даними слідства, через зазначені "прокладки" Сівець із дружиною відмили 3,7 млн доларів і 10,8 млн євро або в сумі станом на дату отримання коштів - понад 141 млн грн.

Ці гроші він начебто вимагав і отримав у період з лютого 2011 року по лютий 2014 року від іноземних компаній - GRUP AGAC ITHALAT IHRACAT SAN. VE TIC. LTD. STI. (Турецька Республіка), UNILES S.R.O. (Словацька Республіка), BALTIC WOOD SPOLKA AKCYJNA (Польща) та CONFANA INDUSTRIES SRL (Румунія).

Раніше справою займалася Генеральна прокуратура. У травні 2016-го ГПУ повідомила про підозру Сівцю та його дружині. Згодом провадження передали НАБУ і САП.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування